Sziréna

A Szerencsi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki azzal a vádlottal szemben, aki a kiránduló gyermekeket szállító autóbusznak ütközve okozott balesetet a 37-es főúton Taktaharkánynál.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott nő az általa vezetett személygépkocsival 2019. június 12-én délután a 37-es főúton haladt Miskolcról Szerencs irányába, kb. 80-90 km/h sebességgel. Az autóban a vádlott testvére és gyermeke utazott.

Ugyanezen az útvonalon ellentétes irányban közlekedett 80 km/h sebességgel egy szlovák rendszámú autóbusz, amely kiránduló gyermekeket szállított. A vádlott vezetés közben, egy rovarcsípés miatt a lábához nyúlt, közben az autót balra kormányozva áttért a menetiránnyal ellentétes sávba, ahonnan egy hirtelen jobbra kormányzással a kavicsos útpadkára hajtott, majd egy újabb balra kormányzás hatására a jármű átsodródott a szemközti sávba, ahol nekiütközött a gyermekeket szállító busz bal oldalának. A busz sodródni kezdett, előbb az útjelző bójának, majd az útpadka melletti füves területen egy fatuskónak ütközött, végül az oldalára borult. A baleset következtében az autóbusz utasai közül hárman 8 napon túl gyógyuló csonttörést, további nyolc gyermek könnyebb sérüléseket szenvedett. A vádlott által vezetett autó utasainak zúzódásos sérülései keletkeztek.

A bíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádlottal szemben 1 év 2 hónap szabadságvesztést szabott ki, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott büntetlen előéletű. A vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében tárgyalás tartását indítványozták, ezért a bíróság végzése nem jogerős.

Fotó: Vajda János / MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.