Sziréna

A Szerencsi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt személyenként 10 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 240.000 Ft pénzbüntetésre és 2 év járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte azt a két sofőrt, akik Taktaharkány irányából Szerencs felé személygépjárművel közlekedve több KRESZ-szabályszegést követtek el, mellyel közvetlenül veszélyeztették egymás életét, testi épségét – közölte a Miskolci Törvényszék. 

A megállapított tényállás lényege szerint 2019 októberében a délutáni órákban a két autó Taktaharkány felől Szerencs felé haladt. A II. rendű vádlott egy egyenes útszakaszon szabályosan megelőzte az I. rendű vádlott gépjárművét, majd miután utóbbi sofőr indokolatlanul alacsonynak ítélte az előtte haladó autó sebességét, ő próbált előzési manővert végezni. Ezt azonban II. rendű vádlott nem hagyta, járművét hirtelen balra és jobbra kormányozta, megakadályozva ezzel az I. rendű vádlott előzését. A későbbi sikeres műveletet követően, annak befejezésekor az I. rendű vádlott hirtelen fékezett, ezzel megállásra kényszerítve a II. rendű terheltet. Ekkor az autójából kiszállva I. rendű odalépett a II. rendű gépjárművéhez, a sofőrök összeszólalkoztak, majd I. rendű vádlott arcon is ütötte a másik autó vezetőjét.

A terheltek a 37. számú főúton tovább folytatták a tiltó közlekedési szabályok ellenére egymás előzését, akadályozását, továbbá „büntetőfékezésre” kényszerítését. Ezzel a magatartásukkal Szerencs belterületére érve a közlekedésben részt vevő más autósokat is veszélyeztettek.

Az ítélettel szemben a jogorvoslati nyilatkozat megtételére az ügyész 3 munkanapot tartott fenn, az I. rendű vádlott és védője enyhítés, míg a II. rendű vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. A büntetőügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

(Borítókép: illusztráció)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.