Aktuális

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány az elmúlt években már több száz helyi elkóborolt kutyának segített megtalálni a gazdáját, vagy új szerető családra lelni. A kutyák érdekében szabadidejüket feláldozó társaság tevékenységéről kérdeztük Kincses Csillát az alapítvány szóvivőjét.

Mikor és miért alakult meg az alapítvány?

— Közel két éve döntöttünk úgy egy páran, hogy hivatalosan is létrehozzuk a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványt. Természetesen előtte is végeztük a munkánkat, de azzal, hogy hivatalosan is bejegyzett alapítvány lettünk, komolyabban léphetünk fel és könnyebben tudjuk előteremteni az anyagiakat. Az alapítvány legfőbb célja, hogy felhívja a szerencsi lakosok figyelmét az ivartalanítás fontosságára. Fontos feladatunk az is, hogy a szerencsi Városgazdával közösen a környéken kóborló állatoknak megtaláljuk a gazdájukat, vagy ha ez nem lehetséges, akkor, új szerető gazdát találjunk nekik. 

Miért tartja ennyire fontosnak az ivartalanítást?

— Elsősorban azért, hogy akaratunkon kívül se gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylődő vagy az utcán kóborló kutyák számát. Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya van ezeken a menhelyeken. Sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját vagy a halált. Másodsorban az ivartalanítással sok daganatos megbetegedés megelőzhető, amely sokszor és rendkívül rövid idő alatt az állat halálához is vezethet. A szuka kutyák tulajdonosai nagyon sok kellemetlenségtől is megkímélhetik magukat. Gondoljunk itt a szétrágott kerítésekre, a ház előtt várakozó kanok seregére. A kan kutyáknál az ivartalanítással megszűnik a tüzelési időszakban tapasztalható elszökdösés, csökken a más kanokkal szembeni agresszió is: az ivartalanított kan kutyát rendszerint a többi kan sem támadja meg, mert nem tekintik őket riválisnak. 

Mi történik, ha érkezik egy bejelentés?

— Ha kapunk egy bejelentést, akkor igyekszünk a lehető leghamarabb a helyszínre sietni és segíteni, de ez nem minden esetben ilyen egyszerű, pláne nem család mellett. Ha megtaláltuk az állatot, akkor átesik egy orvosi vizsgálaton, ellenőrizzük van-e benne chip, és megpróbáljuk visszajuttatni a tulajdonosnak.

Mi történik, ha nincs benne chip? Van más megoldás, hogy azonosítható legyen az állat? 

— A chip minden negyedik hónapot betöltött kutya számára kötelező, ennek ellenére mégis előfordul, hogy nem található az állatban. Ilyenkor azt kérjük, hogy legalább egy biléta legyen a kutya nyakörvén, amelyen fel van tüntetve a gazda neve, címe és elérhetősége. 

Több szerencsi kutyát is német és svájci családok fogadtak örökbe. Hogyan történt ez?

— Ez úgy indult, hogy egy kedves hölgy, aki követ minket rendszeresen a facebook-on, lefordítja az írásainkat német nyelvre. Így kerültünk kapcsolatba német és svájci fajtamentő szervezetekkel és menhelyekkel. Az utóbbi időben több külföldi család is fogadott örökbe korábban még a városunkban kóborló kutyát. Így került például Bogi (fotónkon) az egykori szerencsi kóbor kutya egy német családhoz. Bőrig ázva találtunk rá egy bejelentést követően. Nem volt benne chip, így nem tudtuk visszajuttatni a tulajdonosnak. Ez a kedves német család azonban jelezte, hogy szívesen magukhoz vennék a kutyát. Azóta Bogi a német család és a kislány legjobb barátja lett.

Bogi az egykori szerencsi kóbor kutya új esélyt kapott, a német kislány legjobb barátja lett. 

Mit tegyünk, ha kóbor kutyával találkozunk?

— Ebben az esetben az illető értesítheti a szerencsi Városgazdát (tel: 47/361-308) vagy a szerencsi Kóborkák facebook oldalán tehet bejelentést. Célszerű ilyenkor kicsit jobban megfigyelni az állatot, hogy nekünk könnyebb dolgunk legyen a befogásánál. Érdemes megjegyezni, hogy milyen fajta a kutya, milyen színű, hol kóborol és hogy sérült-e az állat. Ezek az információk nekünk nagyon fontosak.

Hogyan tudják a szerencsiek támogatni a Kóborkákat?

 — Elsősorban az alapítvány számlaszámára (K&H Bank: 10400322-50526781-65851003) várjuk az adományokat. A tevékenységünk meglehetősen költséges. Ha Például ha a befogott kutyában nem található chip, akkor azt az alapítvány pótolja. Elvégeztetjük továbbá az ivartalanítást és a kötelező orvosi vizsgálatot. Ez mind pénzbe kerül, ezért elsősorban anyagi támogatásra van szükségünk. De nem csak pénzel, lehet minket támogatni. Nagy szükségünk van például kutyaházakra, szállítóketrecekre és bolhairtókra, valamint állateledeleket is szívesen fogadunk és várunk előzetes egyeztetés után a szerencsi Városgazda telephelyén.

Milyen tervei vannak az alapítványnak a 2017-es évre?

— Azt várjuk, hogy kevesebb legyen a kóbor kutya Szerencsen. Nagyon szeretnénk, ha városunkban és környezetünkben is javulna a kutyatartási kultúra és tudatosodna a gazdikban, hogy a kutyatartás nem kötelesség, viszont felelősséggel és költséggel jár. Természetesen a 2017-es évben is folytatni fogjuk a munkánkat.

Borítókép: Illusztráció — Barkpost

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.