Aktuális

Szerencs Város Önkormányzata idén is benyújtja pályázatát az álláskeresők foglalkoztatását elősegítő Start közmunkaprogramokra. A várhatóan márciusban induló projekt keretében egy éven át közel 270 szerencsinek tud majd munkát biztosítani a hivatal.

A 2016 novemberében megtartott közmeghallgatáson elhangzott, hogy a szerencsi kistérségben – a népesség gazdasági aktivitás szerinti megoszlását vizsgálva –az országos átlagtól jóval alacsonyabb a foglalkoztatottak, ugyanakkor magasabb a munkanélküliek és az eltartottak aránya. Jelenleg a helyi gazdaságnak gyenge a munkahelyteremtő képessége, így az önkormányzatnak kell nagyobb szerepet vállalnia a foglalkoztatásban, ami a közfoglalkoztatás keretében valósul meg. A közfoglalkoztatás célja, hogy az egészséges, munkaképes felnőtt emberek segélyek helyett az általuk végzett hasznos tevékenység ellenében kapott munkabérjellegű jövedelemhez jussanak.

Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt évek pályázatai Szerencsen sikeresek voltak: hozzájárultak a foglalkoztatás növeléséhez és gyarapították a közös javakat. Átmeneti foglalkoztatásról van szó, aminek végső célja, hogy a programban résztvevők a munkaerőpiacon találjanak maguknak tartós foglalkoztatást.

– A program 2011-től, immár öt éve működik a jelenlegi formájában – tudtuk meg dr. Vámosné Czili Adrienntől, az önkormányzat humánpolitikai osztályvezetőjétől. – Kezdetben csak az erre kijelölt régiókban indultak a mintaprogramok, Szerencs is egy ilyen mintaprogramban kezdte el a közfoglalkoztatottak alkalmazását.

Eddig összesen csaknem kétmilliárd forintnyi összeget nyert a város a Belügyminisztérium által kiírt értékteremtő programok megvalósítására. 2015 előtt a programot teljes mértékben a központi forrásokból fedezték, azóta viszont az önkormányzatnak is hozzá kell járulni a költségekhez.

– 2014-ben 562, 2015-ben 300 közfoglalkoztatott dolgozója volt az önkormányzatnak. 2016-ban 315 főre nyertünk pályázatot, bár a napi létszámunk 270 fő körül van – sorolja az adatokat az osztályvezető. – A csökkenő létszám azt mutatja, hogy egyre többen találnak állást a szabad munkaerőpiacon. Év közben változik a közfoglalkoztatás iránti igény, amit főként a mezőgazdasági idénymunkák befolyásolnak: amikor ott megszűnnek a kereseti lehetőségek, újra többen jelentkeznek közmunkára. A foglalkoztatottak nagyobb része segédmunkás, az összlétszám húsz százaléka lehet azok aránya, akik valamilyen szakmai képesítéssel rendelkeznek.

Közfoglalkoztatottak burkolják a Turisztikai Központ udvarát – Fotó: Szerencsi Hírek

– A foglalkoztatás egy évig tart, ami az idén is így lesz. Február 28-án fejeződik be a jelenlegi program, és addigra kiderül, hogy a Belügyminisztérium milyen mértékben támogatja az idei terveinket. Ennek függvényében tudjuk márciustól újra indítani a programot, felvenni az embereket – mondta dr. Vámosné Czili Adrienn.

Az idei közfoglalkoztatási programokról:

2017-ben Szerencs a mezőgazdasági munkákra 70, helyi sajátosságokra épülő feladatokra 80, a közúthálózat karbantartására szintén 80 fő, illetve egy 40 fő foglalkoztatását igénylő kiemelt programra nyújtotta be pályázatát a Belügyminisztériumhoz. A mezőgazdasági programok közül a tervek szerint tovább folytatódik az egynyári balkon- és zöldségnövények palántáinak előállítása, nevelése, gondozása a fóliasátrakban és növényházakban. Szerencs legnagyobb áruháza mögött található az önkormányzat nyolchektáros területe, ahol közfoglalkoztatottak végzik a szabadtéri zöldségtermesztést.

Növénytermesztési és nevelési munkálatok a városgazda telephelyén – Fotó: Szerencsi Hírek

– A megtermelt zöldségekből az önkormányzat által üzemeltetett konyha igényét szeretnénk biztosítani, de a termés egy részét a piaci értékesítés keretében hasznosítjuk. A város virágágyásainak előkészítését és a virágok beültetését, gondozását, a kaszálást, locsolást, valamint Szerencs 800 négyszögöl nagyságú területén a szőlőtermesztést szintén a mezőgazdasági programok keretében végeznénk el – mondta a részletekről dr. Vámosné Czili Adrienn. – 2016-ban az Aranka tetőn több száz mandula- és diófát ültettek ki; ennek a területnek a gondozása is a közfoglalkoztatottak feladata lesz. Az önkormányzat az elmúlt évben kecskéket vásárolt, pályázati pénzből pedig olyan eszközöket is sikerült beszereznünk, amelyek a sajt előállításához szükségesek – a sajtkészítést is szeretnénk folytatni.

2016-ban az Aranka tetőn ültetett több száz mandula fa egyike – Fotó: Szerencsi Hírek

A helyi sajátosságokra épülő programok keretében a térburkoló-elemek gyártása ugyancsak folytatódik. A tavalyi pályázat keretében sikerült beszerezni egy betonelemgyártó gépet, ami megkönnyíti a munkát. A térburkoló-elemeket – amelyeket a közmunkások a Városgazda Kft. telephelyén gyártanak –a terek, járdák, parkolók, vízelvezető árokszakaszok burkolására használják. A betonelemgyártás bővítését szolgálja majd egy új nyitott csarnok a Városgazda Kft. telephelyén, amihez már engedélyes tervvel is rendelkezik a város.

A projekt keretében szeretnének kialakítani egy tanösvényt, ami a Rákóczi-vártól indulna az Árpád-hegyen át az Aranka tetőig. Ott egy pihenőparkot építenének majd kiemelt esőbeállóval. Az Idősek Otthonának területén emlékhely építését tervezik, mely imahelyként az ott lakók lelki békéjét is szolgálja. A Zempléni Múzeum hatalmas képeslevelezőlap-gyűjteménye mellett rendelkezik egy harmincötezer darabot számláló ex libris gyűjteménnyel is. A digitalizálást már több évvel ezelőtt elkezdték az ott dolgozók, de emellett az anyagokat rendszerezni, illetve a raktárban lévőket csoportosítani kell.

A múzeum közfoglalkoztatottjai fogják majd elkészíteni a tervezett 14-15 állomásból álló tanösvényhez a tájékoztató táblák anyagát is. A belterületi közúthálózat karbantartása minden évben visszatérő feladat. A programba beletarozik a kátyúzás, a padkák és az utak mellett lévő vízelvezető árkok tisztítása, karbantartása. A munka jelentős részét a Városgazda Kft. a közmunkaprogram keretében végzi el.

A pályázatok már benyújtásra kerültek, rövidesen megszületik a döntés mely programok megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.