Aktuális

Frissítés: A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szerdai viharos szél miatt el kellett halasztani a légi szúnyogirtást, ezért Szerencsen (ha az időjárási viszonyok engedik) akkor augusztus 7-én (péntek) 19-20 óra között tartják a repülőgépes permetezést és 20.15 órára befejezik a szúnyoggyérítést.

Korábban írtuk: Szerencsen és Ondon légi úton történő szúnyoggyérítést végeznek augusztus 6-án (csütörtökön) a kora esti időszakban. (Kedvezőtlen időjárás esetén tartaléknapok augusztus 7-e).

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján célszerű összegyűjteni vagy letakarni.

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Az idei évtől az Európai Unió tagállamiban a kifejlett szúnyogok irtása eddig kizárólag földről végezhető. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, július 27-től számítva 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást.

 Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt időszak esőzései miatt nagyon elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.