Aktuális

Városunkban a koronavírus-járvány előtt volt utoljára szenior örömtánc. A pandémia után a foglalkozások nem indultak újra. Angyal Györnyé, aki korábban szintén járt a foglalkozásra úgy döntött, hogy megszerzi a szükséges képesítést és újraindítja a foglalkozásokat Szerencsen.

A szenior örömtánc, vagy más néven időskori tánc, számos előnnyel járhat a korosabb emberek számára. Az első és legfontosabb, hogy a tánclépéseket úgy tervezik meg, hogy azok alkalmazkodjanak az idős szervezethez, csak kíméletes mozgáselemeket tartalmaz. Olyan mozgásforma, amely nemcsak fizikailag, hanem mentálisan és érzelmileg is jótékony hatásokkal járhat. A koreográfiák és a lépéssorok megtanulása, memorizálása hozzájárul az agyi aktivitás fenntartásához és a memóriakészségek fejlesztéséhez. Csoportos tevékenység lévén biztosítja az idősebb embereknek, hogy találkozzanak, beszélgessenek és interakcióba lépjenek. A tánc és a zene összhangja kellemes érzéseket és boldogságot hoz magával. A rendszeres mozgás segít csökkenteni a stresszt és enyhíti a szorongást.

Nyugaton már több mint négy évtizede jelen van, hazánkban azonban csak nemrégiben kezdett terjedni. Kitalálója a német származású Ilse Tutt nyugdíjas tánctanárnő, aki rendszeresen szervezett találkozókat, majd 1976-ban két kollégájával együtt kiképezte az első szeniortánc-oktatókat.

Angyal Györgyné elmondta, hogy többféle táncot tanítanak. „A foglalkozások alkalmával a polkától a csacsacsáig, a szambától a bécsi keringőig minden megtalálható a kínálatban” – mondta az oktató, aki hozzátette, hogy még linedance-t (sortánc) is tanít. Az oktató hangsúlyozta, hogy jó kapcsolatot ápol Csirmaz Szilviával, Magyarország szenior örömtánc szakreferensével, aki rengeteg tanácsot ad.

A foglalkozásokat minden héten csütörtökönként tartják a Szerencsi Közösségi Házban (régi „R-épület”) délután 17 órától, ahová minden érdeklődőt – hölgyeket és férfiakat – szeretettel várnak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.