Aktuális

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek október 23-án Szerencsen. A programsorozat reggel a Kossuth téren kezdődött Galgóczi Ferencné 301-es parcella című saját versével, majd a térség országgyűlési képviselője, az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek és politikai pártok képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit és mécseseit.

Ezt követően a megemlékezés a Rákóczi-vár színháztermében folytatódott. A megjelenteket Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes köszöntötte. Beszédét egy Wittner Mária idézettel nyitotta, majd az 1956-os események fontosságára irányította a figyelmet: „Magyarország a magyaroké és a saját szokásainkról, törvényeinkről mi magunknak kell, hogy döntést hozzunk. Ezt az iránytűt kaptuk az ’56-os forradalmároktól” – mondta Koncz Zsófia.

Hozzátette, hogy ez különösen fontos, mikor ilyen hihetetlen forrongás van a világban, háborúk, terror, energiaválság és migráció. „Mindig a magyar érdekeket kell szem előtt tartani az ’56-os tapasztalatok alapján, ezért meg kell védeni a határainkat, a családjainkat és nem szabad, hogy a háborúba belesodródjunk” – folytatta az országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, hogy hálával tartozunk az ’56-os hőseinknek, hiszen ők egy szabad országról álmodtak, ahol a magyarok alakítják a magyarok sorsát. „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy nagyon sok erőt tudjunk meríteni az 1956-os eseményekből, az ott megélt hőstettekből. Isten éltesse Önöket, Szerencset és Magyarországot” – zárta gondolatait Koncz Zsófia.

Koncz Zsófia és Nyiri Tibor koszorút helyezett el. Fotó: Nagy István

Nyiri Tibor polgármester a forradalom eseményeiről és a szerencsi szabadságharcosokról beszélt. Elmondta, hogy mindig felemelő érzés, ha a Himnuszt vagy a Szózatot meghallja, hiszen ez arra emlékezteti, hogy összetartozunk. Hozzátette, hogy a mai világban oly nagy a széthúzás, de a közös történelem összetartja a magyarokat. A városvezető szerint fontos a hazafiasságra, történelmi öntudatra és családszeretetre nevelni gyermekeinket, hiszen a hit mellett ez lehet az ami mozgósít.

1956-ban szintén ez indította el az embereket. „Olyasmi lehetett ez, mint mikor valahova be vagyunk zárva fogságba, mondjuk egy pincébe és hosszú idő után kitárják az ajtókat és az ablakokat. Bevilágít a fény, besüt a nap, meleg van és végre szólhatunk, kimondhatjuk azt, amit szeretnénk, 1956 hasonló érzéseket kelthetett az emberekben” – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy mi magyarok nagyon sok hőstettet fel tudunk mutatni a világnak, de ez elsősorban minket kell, hogy erősítsen, erre kell nevelnünk gyermekeinket is. „Fontos emlékezni a hősökre, a történelmi eseményeinkre, hiszen ezzel együtt megerősítjük hitünket és szívünket egyaránt” – zárta gondolatait Nyiri Tibor.

A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum műsora. Fotó: Nagy István

A beszédek után a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum adott színvonalas műsort, amit a közönség a végén álló vastapssal jutalmazott. Előadásukban az ’56-os forradalom és szabadságharc, valamint ifj. Tatay Zoltán hőstetteit idézték fel a diákok. A műsor forgatókönyvét Gazdóf Miklósné írta és rendezte, közreműködött továbbá Nagy Attila, Balázs Beáta, Rolek Ildikó, Szabó Lili, Nahaj Péter, Czető Ferenc, Szolnoki Ágnes és Juhász Attila.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.