Aktuális

Az idén 100 éves szerencsi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötet ünnepélyes bemutatóját december 7-én tartották a Rákóczi-vár Lovagtermében.

Az eseményen Nyiri Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket. „Ez a kiadvány egy igazi kincs. Gazdagon illusztrálva és közérthetően mutatja be a szerencsi csokoládégyártás történetét. Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója és egyben a könyv írója kiválóan összefoglalta a szerencsi gyár múltjának fontos eseményeit” – mondta Nyiri Tibor a beszédében. Hozzátette, hogy a 100 éves szerencsi csokoládégyár tiszteletére számos programot szerveztek a városban, amelyek tovább erősítették a helyi közösséget.

Az országban nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokoládéról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos – mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltat, hanem azért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek – tette hozzá Vitályos Eszter.

Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója két évig gyűjtötte az anyagokat. Fotó: Nagy István

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője szerint a szerencsi csokoládé a helyiek számára nagy büszkeséget jelent, és az egész nemzet identitásához hozzátartozik, generációkat kapcsol össze. Büszke továbbá a szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) című kiállításra és Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezető igazgatójára, aki megmentette a helyi csokoládégyártást. A képviselő hangsúlyozta, hogy a kiadványban összegyűjtött emlékeket, tudást tovább kell adni.

A beszédek után Majoros Judit ismertette a könyv elkészítésének folyamatát. Az író a kötetben kétéves kutatás eredményeit használva mutatja be a gyár eddig soha nem látott részleteit. Többek között átfogó képet nyújt arról, hogyan érintették a gyárat a történelmi fordulatok, például az 1930-as nagy gazdasági világválság és a második világháború.

Az esemény végén Nyiri Tibor, Koncz Zsófia, Vitályos Eszter és Majoros Judit dedikálták az első példányt a múzeum részére. A kiadvány megjelenését Szerencs Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja támogatta.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.