Időjárás

A múlt héten még 18-20 °C-ot is mutattak a hőmérők higanyszálai, a hét vége felé haladva azonban egyre inkább téliessé válik az időjárás. Az előrejelzés szerint szombaton az északi vidékeken akár hózápor is előfordulhat.

Hétfő: A Nyugat-Dunántúlon tartósan megmaradhat az alacsonyszintű felhőzet és párás marad a levegő, másutt a köd feloszlása után kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb néhol élénkül meg a délkeleti szél. A hőmérséklet kora délután 6 és 13, késő este 2 és 7 fok között várható.

Kedd: A Dunántúlon erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös, másutt a köd feloszlása után változóan felhős idő lesz, ott hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadék nem valószínű, de a ködös helyeken kialakulhat szitálás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb néhol élénkül meg a délkeleti, déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul.

Szerda: Éjszaka többfelé párássá, ködössé válik a levegő. A nap első felében még rövid időre kisüthet a nap, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Eleinte a ködös tájakon fordulhat elő néhol szitálás, esetleg ónos szitálás, majd a délutáni óráktól egyre többfelé ered el az eső. A déli, délkeleti szél megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 8 fok között valószínű, de főleg a keleti tájakon néhol fagypont alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul.

Csütörtök: Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de átmeneti felszakadozások bárhol előfordulhatnak. Többfelé, több alkalommal kell számítani esőre, záporesőre, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 16 fok között várható.

Péntek: Napközben fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A tartós csapadék a keleti határvidéken is megszűnik, de szórványosan továbbra is kialakulnak záporok. A nyugatira, északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, főleg az északi megyékben meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között várható.

Szombat: A többórás napsütés mellett felhőátvonulásokra lehet számítani helyenként rövid, futó záporral, az északi vidékeken néhol esetleg hózápor is előfordulhat. Többfelé lesz élénk, helyenként erős az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok körül alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű.

Vasárnap: A nap első felében főként az északkeleti megyékben lehetnek még hosszabb-rövidebb napos időszakok, később délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé valószínű csapadék: zömében eső, de elsősorban az északi tájakon helyenként ónos eső, havas eső, hó is hullhat átmeneti jelleggel. Az északnyugati szél délire, délkeletire fordul, és többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2 fok körül alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 9 fok között valószínű.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.