Időjárás

Csütörtökre ónos esőre és fagyott utakra ébredtek a megyénkben élők. A csúszós utakon megyeszerte több baleset is történt a, számos helyen fennakadásokat okozott. Az OMSZ előrejelzése szerint az ónos eső az esti órákban is folytatódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki több megyére köztük Borsod-Abaúj-Zemplénre is.

A második csapadékhullámból az esti órákig főként az ország északkeleti harmadán további kis mennyiségű kb. 1mm alatti a Zemplén környékén, a Nyírségben pedig kb. 1-2mm vegyes halmazállapotú csapadék valószínű jellemzően ÓNOS eső, fagyott eső formájában. Éjszaka és pénteken a köddel, rétegfelhőzettel borított területeken előfordulhat ónos szitálás - olvasható az OMSZ előrejelzésében. 

Az utakon ezért a szokásosnál is óvatosabban és figyelmesebben kell közlekedni, indulás előtt számolva azzal, hogy a szokásos menetidő megnyúlhat, a célba érés hosszabb időt vehet igénybe - figyelmeztet a rendőrség.

A gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy csúszós úton mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk! Óvatosan vegyük le lábunkat a gázpedálról ne hirtelen, mert hirtelen fékhatásra kitörhet az amúgy is instabillá váló autó!

Fotó: illusztráció

Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a "satufék" a megoldás. Az erős fékezéssel a tapadás teljes elvesztését kockáztatja a sofőr.

Helyzettől függően a cél a kocsi stabilizálása, amely ismételt ellenkormányzással, enyhe gázadással-gázelvétellel, finomabb fékezéssel oldható meg. Ha fékezéskor dolgozni kezd a blokkolásgátló, akkor enyhítsünk a fékhatáson, majd újra kezdjük fokozni!

Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék! Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Hamar váltsunk fel kézi váltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra! Az automata váltót tegyük téli állásba!

További hasznos tanácsok a téli közlekedéssel kapcsolatban az ORFK-OBB honlapján.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.