Időjárás

Az elmúlt hetek ködös, párás, időjárását az úgynevezett hideg légpárna okozta, ami hazánk medence jellegéből adódóan gyakori jelenség. A magasban rétegekbe enyhe levegő áramlik, ami leszorítja az alsó hűvösebb rétegeket, a nedvességből nem tud felhő képződni, ezért erős köd képződik. A héten már kevesebb lesz a köd, több lesz a napsütés, viszont az éjszakák fagyosabbak lesznek. 

Hétfőn eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd főként északon nagyobb területen felszakadozhat a felhőzet. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban északnyugaton, északon néhol az északi szél időnként megélénkül. A hőmérséklet kora délután 0 és +4, késő este +1 és -4 fok között valószínű.

Kedden az ország nagy részén erősen felhős vagy borult, párás, foltokban ködös idő lesz, csak helyenként - északnyugaton és a magasabban fekvő tájakon - süthet ki a nap. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban a Kisalföldön a délnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között, de a naposabb helyeken 5 fok körül alakul.

Szerdán éjszaka többfelé párássá válik a levegő, főként az északi megyékben köd is képződhet. Délelőtt javulnak a látási viszonyok, de az ország nagy részén marad a szakadozott rétegfelhőzet, több napsütés délután számíthatunk. Napközben csak jelentéktelen szitálás, hószállingózás fordulhat elő, késő délutántól viszont északkeleten már hózáporok is lehetnek, illetve ónos eső sem teljesen kizárt. Napközben a délnyugati szelet az Alföldön élénk, késő délutántól az északnyugati szelet a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között valószínű.

Csütörtökön éjszaka egy hidegfront vonul át, emiatt megvastagszik a felhőzet, és az északkeleti tájakon kisebb csapadék is lehet (hózáporok, esetleg ónos eső). Napközben viszont csökken a felhőzet, az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, csak a déli, délnyugati tájakon maradhat felhős az ég, ekkor már csapadék sem várható. Általában kevés felhőre, többórás napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Az északnyugati, északi szél reggelig többfelé, később már csak északkeleten lehet élénk, egy-egy helyen erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között valószínű.

Pénteken gyengén felhős, napos, száraz idő várható, bár éjszaka (nagyobb eséllyel az északi tájakon) köd képződhet. A délkeletire, délire forduló szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű.

Szombaton nyugat felől befelhősödik az ég, csak kis területen lehetnek napos időszakok. A nap második felében már sokfelé számíthatunk gyenge esőre. A délnyugati szél mérsékelt, a Dél-Dunántúlon élénk lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű.

Vasárnap jelentősebb bizonytalanság mellett felhős idő várható éjszakai ködképződéssel, hosszabb napos időszakok csak kis területen lehetnek. Kisebb eső inkább a déli tájakon alakulhat ki. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.