Időjárás

Ma az ország egész terültén még kánikula lesz aztán kissé mérséklődik a meleg a héten. Sok lesz a napsütés, ám ezeket többször szakítja meg zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből

Hétfőn a napsütés mellett erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és a késő délelőtti óráktól először északon, majd másutt is egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Heves zivatarok is várhatóak, amelyeket viharos szél, felhőszakadás, illetve jégeső kísérhet. Kezdetben déli délnyugati szél lesz a jellemző, majd egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, viharossá fokozódik a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 25 és 36 fok között valószínű, 30 fok alatti maximumra az Északnyugat-Dunántúlon számíthatunk, majd délután egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Kedden éjszaka az ország délnyugati harmadának kivételével csökken a felhőzet, kiderül az ég, napközben nagyrészt napos időre számíthatunk a délnyugati megyékben több, másutt kevés gomolyfelhővel. Éjjel a Dunától keletre még több helyen valószínű zápor, zivatar, napközben legfeljebb elvétve lehet csapadék. Az északnyugati szél az ország északkeleti felében gyakran lesz élénk, időnként erős, a nap második felében mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Szerdán napos idő valószínű többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadékra nem számíthatunk. A változó irányú szél általában mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.

Csütörtökön több-kevesebb napsütést követően egyre több gomolyfelhőre számíthatunk. Hajnaltól az Északi-középhegység területén, napközben már máshol is valószínű zápor, zivatar. A délies szél több helyen megélénkül, az Észak-Dunántúlon erős széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között várható.

Pénteken a fátyol- és erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű. Több helyen - napközben nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre - várható zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szelet erős széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Szombaton több-kevesebb napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, és főként délután, este elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Vasárnapon gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk, helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél többfelé élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.