Időjárás

Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott kárt a havazás, a tűzoltókhoz január 25-e késő délelőttig mintegy ötven bejelentés érkezett az időjárás miatt. A bejelentések több mint kilencven százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, a környező megyékből általában csak két-három hívás futott be - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Kedd: A Dunától keletre is fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen kisüt a nap. Délutánig a keleti megyékben is egyre kevesebb helyen valószínű hószállingózás, gyenge havazás, majd havas eső. Késő délutántól az északnyugati megyékben lehet hózáporra, gyenge havazásra számítani. A Dunántúlon és a középső területeken az északnyugati szél időnként megerősödik, a Bakonyban és a Fertő térségében viharos széllökések is lehetnek. Másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. Késő estére -8, +1 fokra hűl le a levegő, az északi havas részeken lesz hidegebb.

Szerda: Gomolyfelhős, napos idő várható, felhőátvonulásokkal, majd estétől nyugat felől elkezd megnövekedni, megvastagodni a felhőzet. Reggelre az északkeleti tájakon foltokban köd képződhet. Nagyobb eséllyel a középső országrészben helyenként hózáporok is kialakulhatnak. Az északnyugati szelet a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Bodrogközben többfelé kísérhetik erős lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és 0 fok között valószínű, de a havas, derült, szélvédett északkeleti tájakon akár -13 fokig is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Csütörtök: Kezdetben is sok lesz a felhő felettünk, csupán átmeneti, rövid napos időszakok fordulhatnak elő, majd délutánra délnyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég. Északnyugat felől egyre több helyen valószínű hószállingózás, kisebb havazás, melyet napközben az északi és a keleti tájak kivételével vegyes halmazállapotú csapadék, eső válthat. Többfelé megélénkül a jellemzően déli, délnyugati irányú szél, mely a nap folyamán az északi országrészben nyugatira, északnyugatira fordulhat, arrafelé erős, viharos közeli lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és 0 fok között valószínű, de a havas, kevésbé felhős, szélvédett északkeleti tájakon ettől jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +6 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

Péntek: Túlnyomóan erősen felhős, vagy borult idő várható. Többfelé valószínű csapadék: az északkeleti országrészben akár végig hó eshet, míg másutt a havazást délnyugat felől egyre nagyobb területen vegyes halmazállapotú csapadék, majd eső válthatja fel. Az északkeleti tájak kivételével jelentősen enyhül az idő. A délnyugati, nyugati szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +8 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő.

Szombat: Többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kezdetben északon még előfordulhat kisebb mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék, majd átmeneti csapadékszünet ígérkezik. Délutántól azonban délnyugat felől újabb kiterjedt csapadékzóna érkezhet, mely északon hó, délebbre eleinte havas eső, eső formájában hullhat, azonban észak felől egyre nagyobb területen válthat át a csapadék havazásba. A csapadék mennyiségét, illetve a halmazállapotot illetően még jelentős a bizonytalanság, de akár nagyobb mennyiség is összejöhet. Az eleinte déli, délnyugati irányú szél egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul, és többfelé kísérhetik erős, viharos közeli lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 12 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délen a magasabb értékeket.

Vasárnap: Túlnyomóan erősen felhős, vagy borult idő várható átmeneti felszakadozásokkal. Továbbra is többfelé lehet számítani csapadékra: az ország északnyugati felén havazásra, délkeleten eleinte havas esőre, esőre is, melyet havazás válthat fel. A csapadék mennyiségét, illetve a halmazállapotot illetően még jelentős a bizonytalanság, de akár nagyobb mennyiség is összejöhet. Az északi szél többfelé megélénkülhet, megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +2 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délen, délnyugaton az enyhébb idő.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.