Időjárás

Néhány napig marad a szélcsendes idő, de csütörtökön érkezik az újabb hidegfront – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből. 

Kedden döntően derült, napos, csapadékmentes idő lesz, de az északkeleti megyékben lehetnek felhősebb tájak is. Az északnyugati szél többfelé lesz erős, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű. Késő estére -7, +1 fokra hűl le a levegő.

Szerdán az ország egy részén derült idő, másutt fátyolfelhős, több órás szűrt napsütés valószínű. Éjjel, hajnalban helyenként köd, illetve rétegfelhőzet képződhet. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet az ország nagy részén -9 és -3 fok között várható, keleten azonban helyenként -12, -10 fokot is mérhetnek. A csúcsérték többnyire 3 és 7 fok között alakul.

Csütörtökön éjjel, hajnalban helyenként számítani lehet ködre, illetve rétegfelhőzetre, majd egy hidegfront vastagabb, összefüggő felhőzete érkezik, ez délkelet felé vonul, mögötte felhőátvonulások várhatók. Szórványosan valószínű vegyes halmazállapotú csapadék (kezdetben főleg zápor, havas eső zápor, majd egyre inkább hózápor). A délnyugati, majd a nyugati, északnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Hajnalban általában -8, 0, a kora délutáni órákban jobbára 1, 6 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

Pénteken felhőátvonulásokra számíthatunk, hosszabb-rövidebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat hózápor. Sokfelé erős, néhol viharos lökések kísérik az északnyugati, nyugati szelet. A hajnali -11, -1 fokról általában 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton hasonlóan a pénteki naphoz szintén felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Helyenként kialakulhat hózápor. Az északnyugati szelet több helyütt erős lökések kísérhetik. Hajnalban -13, -3, kora délután általában -2, +5 fokot regisztrálhatnak.

Vasárnap melegfront vastagabb, összefüggőbb felhőzete vonulhat nyugatról délkelet felé. Több-kevesebb napsütésre az ország délkeleti felén, a nap első felében van nagyobb esély. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, főleg a nyugati határ közelében havas eső, néhol ónos eső sem kizárt. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában -10 és -1 fok között várható, a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon azonban -14, -11 fokot is mérhetnek. A maximum többnyire -2 és +4 fok között valószínű.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, borítókép: illusztráció, pixabay.com

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.