Időjárás

A hőség veszélye miatt hétfőre ismét több megyére – Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. AZ OMSZ arra is figyelmeztet, hogy országszerte nagyon erős UV-sugárzás várható. Hétfőn késő délután egy hidegfront éri el az ország nyugati részét. A kánikula szerdától már enyhül.

Kedden több-kevesebb napsütésre lehet számítani, a legkevesebb nyugaton, míg a legtöbb napsütés a délkeleti megyékben várható. Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, néhol erős, zivatarok környezetében akár viharos is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 37 fok között valószínű, a magasabb értékeket délkeleten, az alacsonyabbakat nyugaton mérhetik.

Szerdán a Dunántúlon derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, kicsi a csapadék esélye. A Dunától keletre eleinte közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd ott is csökken a felhőzet és a szórványosan előforduló záporeső, zivatar az esti órákban mindenütt megszűnik. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. Hajnalban általában 11, 20, délután 25, 31 fokot mérhetnek.

Csütörtökön szakadozott felhősávok vonulhatnak át felettünk északnyugatról délkelet felé. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik, zivatarban viharos lökések is várhatók. Hajnalban általában 9, 17, délután 24, 30 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Pénteken a napsütés mellett sokfelé nappali gomolyfelhő-képződés várható. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Az északi szél sok helyütt megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimum-hőmérséklet többnyire 7 és 16, a maximum 24 és 30 fok között valószínű.

Szombaton a napsütés mellett gomoly- és fátyolfelhőkre is számíthatunk. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet általában 8 és 16, a csúcsérték 25 és 30 fok között valószínű.

Vasárnap hasonlóan a szombati naphoz napsütés mellett gomoly- és fátyolfelhőkre is számíthatunk, néhol záporral, zivatarral. Az északi, északnyugati szél sok helyütt megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. Hajnalban többnyire 9, 17, a délutáni órákban 24, 29 fok valószínű.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.