Közélet

Szerencsen a vasútállomásnál található emlékműnél helyeztek el február 1-jén mécseseket és tették tiszteletüket a megjelentek azok előtt, akiket 77 évvel ezelőtt, úgynevezett „háromnapos helyreállító munka” vagy „kis munka” címen hurcoltak el, s akik közül sokuknak ez jelentette az utolsó napokat.

A Vörös Hadsereg 1944. december 22-én adta ki azt a parancsot, amelynek alapján Magyarországról málenkij robotra hurcoltak el férfiakat és nőket a Szovjetunióba. A szerencsi térségből 1945 januárjában közel 4 ezer embert hurcoltak el. A „kis munka” évekig évig tartó kényszermunka – építkezés, bányászat, romeltakarítás – volt a Szovjetunió területén.

A szájhagyomány szerint a katonák az elhurcoltak megnyugtatására azt ismételgették: „malenkaja robota” azaz „kis munka”. Az oroszul nem tudók ezt „málenkij robotnak” értették, s a történészek szerint így honosodott meg hazánkban a kifejezés. Magyarországról egyes becslések szerint több mint 130 ezer embert hurcoltak el.

A téma a kommunizmus idején tabunak számított. Nyilvánosságot csak a 90-es évektől kezdve kapott, a részletek feltárása mind a mai napig tart.

Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.