Közélet

A Mozdulj Szerencs közösség, Szerencs Város Önkormányzata és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár idén harmadik alkalommal rendezte meg a Szent Iván-éji Vigasságot június 24-én a volt cukorgyári hűtőtavaknál.

A megjelenteket Nyiri Tibor polgármestere köszöntötte, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek az eseménye már hagyománya van városunkban. „Szent Iván éjszakájának Szerencsen már hagyománya van, öröm számomra, hogy az idén újra megszervezésre került. Kívánom mindenkinek, hogy ez a nyár úgy sikerüljön, ahogyan azt eltervezte” – mondta a városvezető.

A beszéd után a különböző ügyességi játékoké volt a főszerep: volt ugrálóvár, sorverseny és feleségcipelés is. A finom ételről és hűsítőkről Kiss Dezső képviselő gondoskodott. Az eseményen fellépett Gulyás Levente és Juszku Botond, a CC116 és a Star Deluxe.

Magyarországon Szent Iván éjszakájának – más néven nyárközép éjszakájának – a június 23-áról 24-ére virradó napszakot nevezik. Régen nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a megtisztulást az újjászületést jelképezte. A néphiedelem szerint kiválóan alkalmas varázslatok végzésére, de különösen a szerelemi kapcsolatok megerősítésére. Ilyenkor szokás a tűzugrás, amelyet a párok szoktak elvégezni az izzó parázs felett.

Sajnos tűzugrásra és a táncra nem került sor, mivel még a máglya begyújtása előtt heves esőzés érte el Szerencset.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.