Közélet

Az Öreg a Nénikéd Nyugdíjas Klub 12 éve működik, jelenleg 24 aktív taggal rendelkeznek, akik hetente egyszer találkoznak, hogy megosszák egymással életük örömeit, nehézségeit és közösen töltsenek egy kis időt.

Kardos Sándorné, a klub vezetője, egy elkötelezett közösségvezető, aki az évek során számos programot szervezett, hogy a klubtagok számára tartalmas és aktív kikapcsolódást biztosítson. A klub 2012-ben alakult és azóta a tagok rendszeresen találkoznak minden csütörtök délután három órakor a Rákóczi-vár kaszinótermében.

(Kardos Sándorné lelkiismeretesen vezeti a klubok)

A heti összejövetelek változatosak: előadásokat tartanak különféle történelmi és irodalmi eseményekről, valamint kirándulásokat szerveznek. „Ez egy élethosszig tartó tanulás, ami nagy dolog számunkra” – mondta Kardos Sándorné. Az elmúlt években a technológiai fejlődés is előtérbe került, így a klub tagjai már tableteken és telefonokon keresztül is tartják a kapcsolatot egymással.

A klub életének egyik fő része a kirándulások szervezése, amelyeket évente átlagosan háromszor szerveznek. A tagok Pécstől Sopronig, Kassa és Debrecen között sok helyre eljutottak, így nemcsak Magyarországot, de határon túli helyszíneket is meglátogattak.

„Nagyon várjuk a következő kirándulást, amit Nagyváradra szervezünk, bár pénzünk nincs sok, mégis sikerült megszervezni az utat, azért, hogy a klubtagok részesülhessenek némi örömben” – folytatta Kardos Sándorné. A klubnak nincs jelentős anyagi forrása, mivel nonprofit szervezetként működnek, így tagdíjakból és alkalmi támogatásokból gazdálkodnak. A költségek minimalizálása érdekében a klub tagjai nagy rugalmassággal és összetartással oldják meg a szükséges feladatokat.

(A tagok hetente egy alkalommal találkoznak a szerencsi Rákóczi-vár kaszinótermében)

A közös kirándulások és kulturális programok mellett a klub tagjai rendszeresen részt vesznek helyi rendezvényeken is. Előszeretettel kapcsolódnak be olyan kulturális eseményekbe, ahol közösen egy főzőcsapatként indulhatnak, mivel nagyon szeretnek finom ételeket készíteni. Az összejövetelek során nemcsak az aktuális eseményekről beszélnek, hanem megemlékeznek a magyar történelem és kultúra jeles alakjairól is. A tagok rendszeresen közösen látogatnak a tokaji színházba, kiállításokra, múzeumokba, ezzel is hozzájárulva szellemi frissességük megőrzéséhez.

„Ez a klub nemcsak az evésről, ivásról szól, hanem elsősorban a kultúráról” – emeli ki Kardos Sándorné.

A klub azonban már nem olyan aktív, mint a kezdetekkor, hiszen az idő múlása, a tagok életkora és egészségi állapota is hatással van a tevékenységekre. A kezdeti lendület némileg alábbhagyott, de a közösség továbbra is igyekszik fenntartani a klub működését és új tagok csatlakozását is örömmel fogadják. Az Öreg a Nénikéd Nyugdíjas Klub egy olyan hely, ahol az idősebb generáció tagjai közösségre találnak, tanulnak, utaznak és emlékeznek. Az évek során számos változás történt, de a közösség ereje és az egymás iránti törődés változatlan maradt. A csoport bárkit szívesen lát soraiban, minden csütörtökön megtalálhatók Rákóczi-vár kaszinótermében.