Közérdekű

A nyár beköszöntével időszerű, hogy felfrissítsük ismereteinket a napozás, napon való tartózkodás megfelelő módjáról, mértékéről. A Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet bőrgyógyászatán a tavalyi évben 85 esetben szűrtek ki rosszindulatú bőrelváltozást, ami magas esetszámnak tekinthető. Fontos tehát, hogy a megelőzésre komoly figyelmet fordítsunk.

A napfény, mint természetes UV forrásunk, fontos szerepet játszik testi-lelki harmóniánkban, egészségünk fenntartásában. Élénkíti a vérképzést, erősíti az immunrendszert, fontos a D-vitamin keletkezéséhez, és a hangulatunk, erőnlétünk szempontjából sem közömbös. A túlzásba vitt napozás, azonban komoly veszélyekkel jár: azon túl, hogy fokozza a bőr öregedését, rákkeltő hatású is. Az akut napégés nemcsak kellemetlen, sokszor fájdalmas, egyszeri következmény, sajnos nem múlik el késői következmények nélkül. A gyermekkorban elszenvedett napégés többszörösére emeli a felnőttkori melanoma (rosszindulatú festékes daganat) kockázatát. Több tanulmány egybehangzóan igazolja, hogy a 20 éves kor alatti napfénykárosodások kiküszöbölésével akár 80 %-kal is csökkenthető lenne a basilomak (alapsejtes bőrrák) előfordulási gyakorisága.
Ne féljünk a naptól, de legyünk óvatosak! Napfény szinte mindenütt ér minket, tudni kell, hogy a felhők, vagy az autó üvege nem akadályozza meg az UV sugarak áthatolását. A fénytolerancia foka egyedi, aminek bőrtípusunk csak az egyik fontos tényezője. A fényérzékenységet aktuálisan is több dolog befolyásolja: pl. antibiotikum, vízhajtók, gyógytea is lehet fényérzékenyítő hatású. Erős fényérzékenységet okoznak bizonyos zöld növényi részek, növényi nedvek, és az illatanyagok is, így alacsony UV dózis mellett is elszenvedhetünk napégést. A napozás alapvető szabályai: 11 és 15 óra között a legintenzívebb a napsugárzás, ilyenkor lehetőleg senki ne tartózkodjon a napon. A kémiai fényvédők nem pótolják a fizikai fényvédelmet. A gyermekek fokozott fényvédelmet igényelnek, 1 év alatt a direkt napfény kerülendő. És ami még fontos: probléma esetén ne szégyelljünk tanácsot kérni kezelőorvosunktól, gyógyszerészünktől!
Tarr Tünde, bőrgyógyász

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.