Közérdekű

Esélyegyenlőségi fogadóórát tartottak október 4-én, Szerencsen, ahol Dr. Hronszky Regina, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei referense várta az lakosokat.

Dr. Hronszky Regina lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság budapesti székhelyű hivatal, melynek feladata a diszkriminációt visszaszorítsa. Ha valaki elmegy a kihelyezett kistérségi fogadóórákra, akkor teljes körű tájékoztatást kap azzal kapcsolatban, hogy a felmerült probléma egyáltalán diszkriminációs ügy-e, és van-e hatásköre az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak, vagy valamilyen más jogorvoslatra van szükség.

–Ez az ingyenes fogadóóra már egy kezdő lépésnek is megfelel, mert ügyvédként minden hozzánk fordulónak a megfelelő jogi segítséget tudjuk megadni. Ha valakinek olyanfajta problémája van, vagy olyan jogsértést tapasztalt, melyet orvosolni szükséges, akkor ezeken az alkalmakon segítenek megfogalmazni azt a panasz beadványt, ami elindítja az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti eljárást – tudtuk meg a referenstől.

Dr. Hronszky Regina, Fotó: Szerencsi Hírek

Milyen ügyekben kérik a tanácsait? – Ami nagyon gyakorta előfordul ebben a megyében az a munkajoggal kapcsolatos, ezen a területen a különféle jogsértések és a hátrányos megkülönböztetés orvoslása; például a terhes anyák, kisgyermekes szülők, akik nem terhelhetők úgy munkajogi szempontból, mint más munkavállalók. Őket elég gyakorta éri az a vád, hogyha kérnek valamilyen könnyítést, vagy rugalmas munkaidőt, akkor már kevésbé lehet rájuk számítani. Ezért az első leendő alkalommal ők kerülnek ki a munkaerőpiacról.

A másik nagy terület a különféle fogyatékkal élők hátrányos megkülönböztetési ügyei, valamint a kisebbségi, főként a roma kisebbség elszenvedett joghátrányai. Nagyon fontos, hogy ok okozati összefüggésnek kell lenni a védett tulajdonság és az elszenvedett hátrány között.

Aki az októberi alkalmon nem tudott részt venni, Miskolcon a Szentpáli utcában található Borsodi Iparkamara épületében, a keddenként 13:30-tól 17:30-ig várják az érdeklődőket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.