Közérdekű

Közmeghallgatáson tájékozódott a lakosság az önkormányzat idén végzett munkájáról november 30-án Szerencsen, a Rákóczi-vár színháztermében. A fórumon a várost érintő legfontosabb kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők.

A közmeghallgatás elején Koncz Ferenc polgármester foglalta össze a 2016-os év eredményeit és fejlesztéseit. Mint elhangzott a városnak van általános tartaléka, és megpróbálnak minden pályázati lehetőséget maximálisan kihasználni. 2010-ben 2.8 milliárd forintos adóssága volt a városnak, 2016-ban pedig 25 millió forint általános tartalékkal rendelkezik. A polgármester ismertette, hogy megnőttek az adóbevételek, november 11-ig 653 millió forint érkezett az önkormányzat számlájára, amit a költségvetésben figyelembe tudnak venni.

Az adóbevételekből önkormányzati támogatásokat adnak: szociális támogatások, ösztöndíjak. Támogatják a civil szervezeteket, az egyházakat, Szerencs Város Sportegyesületét, a polgárőrséget, rendőrséget, vállalkozásokat és az első lakáshoz jutóknak is jut ebből az adóbevételből.

Elhangzott, hogy befejeződött az ivóvíz minősítő projekt, ami sok bosszúságot okozott a város lakóinak. Az önkormányzat mint projektgazda szerepelt a beruházásban. – A szerencsi, bekecsi, legyesbényei vízellátás eddig szerencsi és bekecsi kutakról működött. Ezeknek a kutaknak magas az arzén tartalma, melyet lehetetlen lett volna kezelni. Azt a megoldást választották a tervezők, hogy új kutakból szállítják Szerencsre illetve Bekecsre, Legyesbényére a vizet. A víz két irányból érkezik hozzánk: részben Tokajból, részben Golopról, a tiszai kutakból – mondta a polgármester. Amikor kiépült az új hálózat, úgynevezett mechanikai hálózat mosatást is végre kellett hajtani. Kiépítettek a mosatási csomópontokat és lemosták a csővezetékekben a hosszú évek alatt lerakódott hordalékot. A polgármester megköszönte a lakosság türelmét, melyet a projekt alatt tanúsítottak.

A jövő évi feladatokról szólva elmondta, hogy több pályázatot is beadtak út és közműépítésre, és központi cukorraktár felújítására, hasznosítására. A fórumon felszólalók közül volt, akit a szerencsi labdarúgás jelene és jövője foglalkoztatott, ugyanis szóvá tette a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelep futball pályájának rossz állapotát. Koncz Ferenc arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az önkormányzat megvette a sportpálya területét. – A focicsapat úgy játszott hosszú éveken keresztül a szerencsi sportpályán, hogy nem az SZVSE vagy az önkormányzat tulajdona volt – hangzott el.

A polgármester ígéretet tett, hogy a bővítés előbb-utóbb megtörténik egy atlétika pályával és egy műfüves pályával. Mások a járdán való biciklizés témájában szólaltak fel. Keresztesi János rendőrkapitány elmondta, hogy ha a kerékpárosnak alkalmas az úttest, akkor azon kell közlekednie. – A gyalogos járda a gyalogosé. Vannak persze kivételek, amikor közlekedhet a kerékpáros a járdán, de Szerencsnek nincsenek olyan közútjai, melyek alkalmatlanok lennének kerékpáros közlekedésre – mondta a rendőrkapitány.

Néhányan a közlekedés nehézségeit tették szóvá. Ha a Bástya utcából, ki akarunk fordulni a 37-es főútra, balra nézve a kilátást takarja a három egymás fölé helyezett közlekedési tábla, valamint a 37-es főút mellett található magas szárú növényzet is nehezíti a kilátást. Keresztesi János rendőrkapitány ígéretet tett arra, hogy a közútkezelővel együtt kivizsgálják a felmerült problémákat.

Ezt követően tudnak majd módosítani, forgalmi rendet változtatni. A polgármester szerint a legfontosabb, hogy vigyázzunk és odafigyeljünk egymásra. A volt Fürst Sándor utca lakó-pihenő övezetté lett nyilvánítva. A Bányai János utcánál kint van a tábla de a Rákóczi út felöl, nagyon sokan nem veszik észre. A polgármester fekvőrendőr elhelyezését javasolta a Bányai János utcába. Ettől biztosabb forgalomlassító nincs. A közmeghallgatás teljes egészében megtekinthető a Szerencsi Hírek Youtube oldalán.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.