Közérdekű

Ez év július elején Szerencs Városába látogatott a Varsótól 60 km-re lévő 20.000-es Pultusk város delegációja, élen Krzystof Nuskiewitz polgármester vezetésével testvérvárosi kapcsolat létesítése érdekében.

A tárgyalások eredményeként elviekben szeptember 16-án került volna sor a lengyelországi aláírásra az ottani 20. városnapon. Polgármesterünk egyéb kötelezettségei miatt nem tudott utazni, így dr. Korondi Klára, dr. Jenei András, dr. Krajnyák Rita, Krajnyák Enikő és jómagam vállalkoztunk a 650 km-es távolság megtételére.  Folyó hó 15-én indultunk, s 17-én már haza is érkeztünk. 

Balról jobbra: Krajnyák Enikő, Krajnyák Rita, Dr. Habil. Körmendy Adrienne, dr. Jenei András, dr. Korondi Klára © Fotó: Krajnyák Rita

Az ünnepi testületi ülésen a 21 képviselőből, tisztségviselőből 11 jelent meg ünnepi díszben, a képviselők kék, illetve az ottani sajátos rendszer miatt a városi tanács elnöke és elnökhelyettese, míg a közvetlenül választott polgármester és alpolgármester vörös színű palástban. Az amerikai és francia testvérvárosok nem képviseltették magukat, míg a régóta szlovák kapcsolat, illetve az újonnan kialakítandó ukrán és magyar delegáció tagjai foglaltak helyet a 3,5 órás ünnepi alkalmon.

A városi kitüntetéseket ezúttal a helyi püspök, egy zenész özvegye, valamint a részben magántulajdonú kórház igazgatója vehette át, de díjazott volt még a katonaság, rendőrség egy-egy elöljárója, egy ifjúsági énekkar, valamint egy magán zeneiskola képviselője, amiért hosszú éveken át tartó munkálkodásukkal segítették a város kulturális és morális értékeinek fennmaradását, ápolását.

Az ülésen részt vett a Krakkow-ban székelő magyar főkonzulátus vezetője is Dr. Habil. Körmendy Adrienne, aki még július elején is elkísérte a lengyel delegációt szerencsi útjára. 
Szombat délelőtt megnézhettünk egy általános iskolát, ahol az alsó tagozatosok osztálytermében komoly játéksarkot alakítottak ki, voltunk a helyi múzeumban, illetve meglátogathattunk egy ultramodern bölcsődét, amit uniós segítséggel alakítottak ki. 

Pultusk nevezetessége © Fotó: Krajnyák Rita

A városnak két jelentősebb foglalkoztatója van, de a többség vagy külföldön, vagy Varsóban dolgozik napi bejárással. Az egyetem humán szakirányú képzést ad, egyébként sok a kisvállalkozó. A mostani polgármester első ciklusát tölti, fő feladatának a pénzügyi források megteremtését tartja, hiszen a helyi gazdaság adóbefizetései ezt nem teszik lehetővé. 
Az esti kulturális rendezvények jóval szerényebbek, mint a csokoládéfesztiválnál szokottak, de a Lengyelország Velencéjének is nevezett településen még komoly fejlesztés előtt áll az idegenforgalom, mert az adottságaik, az egykori püspöki palota, a várost átívelő folyók ehhez a feltételek egy részét biztosítják.

Egyetlen magyar él a településen, de két gyermeke közül egyik sem maradt otthon, s a magyar nyelvet sem beszélik. Megerősítettem az október 23-ra szóló meghívásunkat a testvérvárosi szerződés szerencsi aláírására. A két város között remélhetőleg a kulturális és emberi kapcsolatok jelenthetnek hidat. 

Köszönet a Városüzemeltető Nonprofit Kft-nek a kölcsön gépkocsiért, hisz az önkormányzat a mai napig nem rendelkezik olyan gépjárművel, amellyel egy ilyen út biztonságosan megtehető.

Egeli Zsolt, alpolgármester

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.