Közérdekű

A megyében végbemenő integrációs folyamatok következtében szükségessé vált egy egyszerű és finanszírozható azonosítási rendszer bevezetése.

Ennek oka, hogy a három korábbi közszolgáltató mind különböző módon – matrica, chip – azonosította be az ingatlanhasználókat és a kukákat. A teljes integrációt és a BMH Nonprofit Kft. megalakulását követően a 2018. évben bevezetésre került a matricás hulladékgyűjtő edényzet azonosító rendszer.

A matrica a hulladékgyűjtő edényzet, ezáltal az ingatlanhasználó és az általa használt edényzet űrmértékének beazonosítására szolgál. További előnye, hogy a gyűjtőjárat személyzete az ürítés alkalmával szemrevételezés alapján el tudja dönteni, hogy az adott kuka üríthető-e, azonos-e a matrica adatai a kuka méreteivel.

A cég a szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatóban felhívja a figyelmet, hogy a matrica érvényessége nem jár le és nem kerül minden évben új kiküldésre. A matricák 2018. évben kerültek legyártásra – valamint a BMH Nonprofit Kft. 2018. január 1-től látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatáshoz kapcsolódó feladatokat – ezért szerepelt a „2018”-as évszám a matricákon, nem a lejárati dátumot jelöli. A cég az ingatlanhasználóknak településenként szakaszosan, postai levében, a nyilvántartási adataiknak megfelelő sorszámozott matricát küldenek, melyet a vegyes hulladékgyűjtő edényzetre kell felragasztani.

Több településen ezeket a matricákat az edényzet átvételekor osztották ki. A matrica igazolja, hogy az adott ingatlanhasználó a Közszolgáltató fogyasztói adatbázisban szerepel. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást díjfizetés nélkül igénybe vevők kiszűrése érdekében a kuka ürítése alkalmával a szállító jármű személyzete minden esetben ellenőrizni fogja a matrica meglétét. Szerencsen az érvényesítő címkével történő ellátottság megközelíti a 90 százalékot, ezért 2021. június 1-től kizárólag a matricával ellátott kukák kerülnek ürítésre. Ennek a hiányában a szállítást végző gyűjtőjárat személyzete jegyzőkönyv kiállításával tájékoztatja az érintett ingatlanhasználót.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.