Kultúra - Hagyomány

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész június 12-én egy különleges zenés irodalmi esttel lépett fel a Rákóczi-vár színháztermében.

A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár csatlakozása a 2020-ban indult Déryné programhoz lehetővé tette, hogy a közönség ingyenesen, vagy csak jelképes belépődíj ellenében vehessen részt az előadáson. A Déryné Közhasznú Nonprofit Kft. jelentős mértékben átvállalta a műsorok költségét, így biztosítva, hogy a vidéki lakosság is hozzáférhessen magas színvonalú kulturális programokhoz.

Eperjes Károly estje a XX. századi Istent kereső magyar költők műveiből állt össze, olyan neves alkotók, mint Babits Mihály, Ady Endre, József Attila és Pilinszky János. Az est különlegességét nemcsak a versek szépsége, hanem a zenés kíséret is adta, amelyet Négyessy Katalin gordonkaművész biztosított. Eperjes Károly rendhagyó előadása már hosszú évtizedek óta elbűvöli a közönséget országszerte és a határokon túl is. Az évek során összegyűjtött több száz versből a színművész mindig az adott közönség igényeihez igazítja a műsorát. Az estek azonban három állandó szerkezetre épülnek: az első rész a szabad akaratról, a második rész a megtérésről, a harmadik pedig a lét végső értelméről szól.

Eperjes Károly és Négyessy Katalin előadása nemcsak szórakoztattak, hanem mélyebb gondolatokra, önreflexióra is késztették a szerencsi közönséget.