Megye

Helyi emlékezet, elbeszélés szerint mintegy száz éves múltra tekint vissza a tiszatardosi betlehemes játék, ámbár többen vélik úgy, hogy mint más településeken, korábban is élt a szokás a községben.

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyomány persze itt is megtört időnként a világnézeti felfogások miatt. 1986-ban a településen tett látogatást Makoldi Sándorné néprajzkutató, aki a betlehemes játékok iránt érdeklődött és a helyiek emlékezetében felidéződtek a szokáshoz kapcsolódó versek, énekek, sőt az utolsóként működő betlehemes csapatból még szereplőket is találtak. Előkerültek jelmezek és egy évszázados, fából készült betlehem, amit a mai napig használnak az újraélesztett a játékban.

Tiszatardoson tehát él a hagyomány, sőt tudnak róluk az ország más területein is. Fővárosban megtartott betlehemes találkozón vettek részt, háromszor voltak részesei nemzetközi találkozóknak, legutóbb december 08-án, a Debrecenben megtartott XXVIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozón vettek részt.

A tagok persze cserélődnek időnként. A jelenlegi csapat szereplői. I. pásztor Bertalan György, II. pásztor Majoros Imre, öreg pásztor Kaposi István, I. angyal Miskolci Szabolcs, II. angyal Szabó Attila. Legközelebb Tokajban, a Paulay Ede Színházban, december közepén lép közönség elé a tiszatardosi hagyományőrző betlehemes csapat.

Forrás: SfL

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.