×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2018/December/20181218_tiszatardos

Megye

Helyi emlékezet, elbeszélés szerint mintegy száz éves múltra tekint vissza a tiszatardosi betlehemes játék, ámbár többen vélik úgy, hogy mint más településeken, korábban is élt a szokás a községben.

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyomány persze itt is megtört időnként a világnézeti felfogások miatt. 1986-ban a településen tett látogatást Makoldi Sándorné néprajzkutató, aki a betlehemes játékok iránt érdeklődött és a helyiek emlékezetében felidéződtek a szokáshoz kapcsolódó versek, énekek, sőt az utolsóként működő betlehemes csapatból még szereplőket is találtak. Előkerültek jelmezek és egy évszázados, fából készült betlehem, amit a mai napig használnak az újraélesztett a játékban.

Tiszatardoson tehát él a hagyomány, sőt tudnak róluk az ország más területein is. Fővárosban megtartott betlehemes találkozón vettek részt, háromszor voltak részesei nemzetközi találkozóknak, legutóbb december 08-án, a Debrecenben megtartott XXVIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozón vettek részt.

A tagok persze cserélődnek időnként. A jelenlegi csapat szereplői. I. pásztor Bertalan György, II. pásztor Majoros Imre, öreg pásztor Kaposi István, I. angyal Miskolci Szabolcs, II. angyal Szabó Attila. Legközelebb Tokajban, a Paulay Ede Színházban, december közepén lép közönség elé a tiszatardosi hagyományőrző betlehemes csapat.

Forrás: SfL

{gallery}cikkek/2018/December/20181218_tiszatardos{/gallery}

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.