×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2016/11/20161122_marton_nap_ovoda

Oktatás - Nevelés

A korábbi hagyományoknak megfelelően immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Napsugár óvodában a Márton napot 2016. november 11-én. A hagyományőrzés elengedhetetlen része, hogy megismertessük az óvodásainkat a népszokásokkal és az év ezen időszakára vonatkozó hiedelmeivel, népi jóslásokkal, melynek igen jelentős közösségformáló szerepe van.

Október közepétől folyamatosan beszélgettünk a Márton-legendáról, megismertettük a gyermekeket Szent-Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez fűződő népszokásokkal, hiedelmekkel, énekekkel, játékokkal.

Óvodánk nevelőtestülete és munkatársai magas színvonalú szakmai igényességgel vívja ki évről évre a gyermekek és szüleik elismerését és szeretetét e Márton napi libaságok rendezvény megvalósításával. Büszkén mondhatom, e kollektíva odaadó munkája bőven túlmutat az óvodai feladatokon, példamutató értékeket teremtve városunkban.

8 évvel ezelőtt kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan tegyünk közösen valamit a bevételeink gyarapításáért, és milyen programmal, milyen formában. Így kezdtünk ebbe a közösségformáló rendezvényszervezésbe, melynek ereje és összekovácsoló hatása kezdetben saját közösségünket építette, majd a szülők bevonásával, és a városlakók érdeklődésével, kíváncsiságával, lassan egy nagy szerencsi közösséggé formálódott.

Ezzel a törekvéssel igyekszünk minél több bevételi forrást szerezni az óvoda alapítványának, a gyermekcsoportok eszközfejlesztésére, játékeszközök folyamatos bővítésére.

Évről évre sokat fejlődtünk, sok-sok ötlet született, ezért jött az ötlet a Márton témahét bevezetésére, megvalósítására, hogy óvodásaink tevékenységét úgy szervezzük meg, hogy a mindennapokat kellemes várakozással éljék meg, gazdagon és színesen. Ez a Márton nap nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyermekek tudását bővítsük és kreativitásukat megmozgassuk.

Márton hét keretén belül megbeszéltük a kapcsolódó népi mondások jelentését, például elmagyaráztuk a „Ha Márton napján a lúd jégen jár, karácsonykor sárban poroszkál.” értelmét és azt, hogy a régiek miért figyelték az időjárási összefüggéseket, hiszen hitük szerint ezen a napon sok minden múlott. Innen ered az a szólás is: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Az óvodások sokszor kuncognak ezeken a bölcsességeken, hiszen megmozgatják képzelőerejüket az értelmezés közben és szinte látják maguk előtt az eseményeket. Fontos eleme a felkészülésnek a verstanulás és az ünnephez kapcsolódó énekek gyakorlása, ami fejleszti a memóriát, a szövegértést, valamint a ritmusérzéket.

Természetesen nem csak a gyermekek tudását, ismeretanyagát fejlesztettük, de nagy hangsúlyt fektettünk az óvoda épületének díszítésére, csodálatosabbnál-csodálatosabb kreatív ötletek megvalósítására, kolléganőm, Mészáros Sándorné közreműködésével. A nap fontos eleme még a hagyomány szerint az ételek kiválasztása és fogyasztása, az újbor megkóstolása, s a jeles nap folyamán lehetőségünk volt libazsíros – libamájas kenyeret fogyasztani és a déli étkezés során pedig a ludaskása sem maradhatott el.

A Márton-hét zárónapja pénteken délelőtt a Tornateremben kezdődött.
A GYERE-program alkalmazottai beszélgettek a gyerekekkel e jeles naphoz fűződő szokásokról, történetről, majd a beszélgetést követően a nagycsoportos óvodásainkkal közösen kreatív munkák (libás kép) készültek, melyet hazavihettek a gyerekek, amit otthon is szívesen használnak a szobájuk díszítéséhez. A délutáni pihenést követően nagy volt a sürgés-forgás-készülődés a tornateremben, ahol a szülők, óvodapedagógusok munkájának köszönhetően szebbnél-szebb kreatív ötlet, vásárfia várta az idelátogató vendégeket, szülőket.

A vásári hangulat befejezésével az épület aulájában folytatódott az est hivatalos megnyitója, majd változatos programok sorozata következett: az óvodai csoportok fellépései, tökfaragó és termésbáb díjazottjainak eredményhirdetése, Száraz Melánia népi furulya játéka és éneke, és az interaktív táncház Lukács Pál irányításával, akinek a vezetésével indult el a lampionokkal felszerelkezett és a jó hangulat által összekovácsolódott kis csapatunk a Lampionos felvonulásra. Az est folyamatát megalapozta az épület előtt fénylő Ludas Matyi lámpás világítása, a kifaragott töklámpák fényei, az apró mécsesek melegséget árasztó hangulata.

Az óvoda előtt gyülekezik a kis csapat, ahol a résztvevők meggyújtott lámpásaikkal a klarinét hangját követve elindul az óvodából a város főutcájára, egészen a Polgármesteri Hivatalig. Itt a sok kis pislogó lámpás fénynél a gyerekek és felnőttek Márton napi dalokat énekelnek, aminek az ott lakók és a bolt alkalmazottai is nagyon örülnek, hiszen minden évben az ablakokban, ajtókban várják a hosszú sorban kígyózó felvonulókat, ami igazi színfoltja ilyenkor a városnak. Köszönet a szülőknek, az óvoda dolgozóinak, a rendezvény támogatóinak a program megvalósításához nyújtott segítségükért!

Külön megköszönöm óvodás gyermekeink szüleinek, az óvodapedagógusaiknak a Jótékonysági vásárra történt felajánlásokat, kézműves termékeket, s ezek árusításából befolyt összeget a gyermekek eszközfejlesztésére fordítani. Továbbá szeretném megköszönni az óvodapedagógusainknak, hogy kedves, népies hangulatú műsorral, koreográfiával készítették fel a gyerekeket e rendezvényre, és kápráztatták el a közönséget!

Gratulálok Nekik!

Nagy öröm számunkra, hogy évről-évre ezzel az összefogással színvonalas rendezvényt tudunk megvalósítani!

Szerencs, 2016. november 15.

Angyal Györgyné
intézményvezető

Fotó: Plávenszki Rita

{gallery}cikkek/2016/11/20161122_marton_nap_ovoda{/gallery}

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.