Oktatás - Nevelés

„Viselkedési függőségek" címmel preventív előadás tartottak október 26-án a Szerencsi Közösségi Házban. Sokszor nem gondolunk bele, de nem csak a külső szerek (alkohol, dohány és drog) okozhatnak függőséget. A játékszenvedély, mobiltelefon-függőség, az extrém sport, vagy akár a kényszeres vásárlás is válthat ki függőséget – hívta fel a diákok figyelmét Putnoki Lászlóné, a helyi Háló Közösségi Ellátás intézményvezetője és Kalina Norbert, a közösségi ellátás munkatársa.

Függőségről akkor beszélhetünk, ha a viselkedés uralni kezdi az egyén életét, és károsítja a saját vagy környezete testi-lelki állapotát. Példának okáért az elmúlt évtizedben robbanásszerűen megnőtt a mobiltelefonok száma, és az okostelefonon töltött órák hossza. Az emberek többsége – különösen a fiatalabb generáció – ma már ideges lesz attól, ha nincs nála a telefonja, vagy ha esetleg valamilyen probléma, például az internetkapcsolat hiánya miatt nem tud belépnyi bizonyos közösségi platformokra. A tudomány ezt nomofóbiának nevezi (angolul nomophobia, a no-mobile-phone phobia szavakból áll össze).

A modern függőségekre Putnoki Lászlóné hívta fel a figyelmet. 

A szakemberek arra is felhívták a fiatalok figyelmét, hogy mik lehetnek az adott függőség első tünetei. A nomofóbia kapcsán figyelmeztető jel lehet, ha már akkor is elővesszük a telefonunkat amikor nincs is rá igazán szükségünk, vagy amikor perceként megnézzük, hogy nem-e kaptunk üzenetet vagy értesítést. Egy másik intő jel lehet az amikor nincs nálunk a telefonunk, de csak arra tudunk gondolni, a hiánya miatt pedig feszültté és ingerülté válunk.
A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy érdemes magunknak meghatározni egy bizonyos időkeretet amikor nyugodtan internetezhetünk, posztolhatunk, e-mailt böngészünk vagy éppen játszunk, elkerülve ezzel azt, hogy napközben akár percenként elővegyük a telefont. Léteznek továbbá olyan applikációk is, amik segítségével korlátozhatjuk a gyermekek telefonját úgy, hogy időlimitet állítunk be.

Az előadásnak elsődlegesen ismeretterjesztő célja volt, másodsorban a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok megismerjék azokat a helyi szakembereket, akikhez probléma esetén fordulhatnak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.