Oktatás - Nevelés

A batikolás művészetével ismerkedtek a gyerekek július 12-én a Szerencsi Közösségi Házban. A foglalkozást Szmoradné Tóth Erika, interpretív vezető, ökológus-biológus tartotta, aki több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik természeti örökség megóvása, kezelése és bemutatása terén.

A batik egy Indonéziából elterjedt textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, melynek lényege, hogy egy az írótollhoz hasonló eszközzel, – napjainkban réz nyomóformával – forró viaszból pontokat és vonalakat visznek fel a mintázandó textíliára. A hagyományos eljárás szerint a textíliát mossák, áztatják, majd kisimítják. Ezt követően viszik fel forró viasszal a mintát, majd a festést követően eltávolítják a kelméről. Az eljárást minden szín esetén újra és újra végrehajtják. A batikolás az egész világon elterjedt, szinte mindenhol ismerik. Magyarországon inkább az egy színű viasznyomot kelmék azaz a kékfestő termékek terjedtek el.

Batikolás a Szerencsi Közösségi Házban - Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A témakör a tenger élővilága volt, ehhez kapcsolódva a fiatalok különböző állatokat, növényeket, tárgyakat mintáztak. Az elkészült alkotásokat büszkén mutatták egymásnak, melyeket a végén haza is vihettek. A programot az önkormányzat mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület is támogatta.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.