Portré

Noszek Péter 2018 januárjától tölti be az ügyvezetői pozíciót a Nestlé Hungária Kft. élén. A cég alkalmazásában korábban Svájcban, Angliában, Új-Zélandon, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken dolgozott, de a kilencvenes évek elején Szerencsen is tevékenykedett. Vele beszélgettem.

A Budapestről származó Noszek Péter a fővárosban töltötte a gyermekkorát, ott végezte el az általános iskolát és a gimnáziumot. Mindig is a nyelvek érdekelték, oroszul, franciául és németül tanult, később angolul, majd a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát.

Hogy került kapcsolatba a Nestlével?

Mielőtt Magyarországon megszereztem a diplomát, kaptam egy ösztöndíjat Svájcban. Az ottani Neuchâtel Egyetemen csináltam egy posztgraduális tanfolyamot vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatosan. Az egyetem mellett teniszleckéket adtam, mint utóbb kiderült, a svájci Nestlénél dolgozó HR igazgató fiának is, aki bevitt engem a nemzetközi központba és munkát kínáltak, miután befejeztem az egyetemet. Így kezdtem el dolgozni a svájci Vevey-ben a Nestlé központjában, 1991 áprilisában.

Sok mindent megmutattak nekem, kifejezetten a pénzügyre koncentrálva. Ekkor történt, hogy a Nestlé megvette az Intercsokoládé Kft-t Szerencsen és Diósgyőrben. Én még akkor ezt nem tudtam, de igazából azért vettek föl, hogy majd Szerencsre küldjenek dolgozni. Így kerültem 1992-ben Szerencsre és nekem kellett bevezetni a különböző számítástechnikai rendszereket, folyamatokat a gyárban.

Milyen emlékei vannak Szerencsről?

Szuper jó emlékeim vannak, nagyon sok szakmai és személyes.

A második fiam például akkor született, amikor itt dolgoztam, a legidősebb gyermekem pedig itt járt óvodába. Négy évet töltöttünk Szerencsen 1992-től 1996-ig.

Ez egy eléggé hosszú idő. Szakmailag is kihívás volt, nem sok embernek adatik meg, hogy a világ legnagyobb élelmiszeripari cégének a rendszereit bevezetheti Magyarországon.

Tartja-e a kapcsolatot az egykori szerencsi kollégákkal?

Igen, a közösségi oldalakon leginkább, de mostanában - hogy már itthon vagyok - szoktunk találkozni, szinte havonta jövök Szerencsre. Nagyon sok minden történt az utóbbi időben. A Szerencsi védjegy átadása kapcsán két miniszter is meglátogatott minket. Ezek azért olyan dolgok, amiért az ember szívesen jön, és természetesen kötnek ide emlékek. Amikor Bekecs elé érek, akkor azért mindig megdobban a szívem. Látom a változást, fejlődést. A város tisztább, sokkal több virág van. Gyakorlatilag nincsenek földutak. Amikor itt laktunk, nagyon sok földút volt. Akkor még nem épült meg az uszoda, valamint a wellnessház sem és csak egy nagy bolt működött: a Szerencse Áruház. Ehhez képest most legalább öt-hat különböző helyen lehet vásárolni.

Noszek Péter a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője © Fotó: Szerencsi Hírek

Miért szeret a Nestlénél dolgozni?
Nagyon hasonló a cég értékrendje ahhoz, amit én képviselek. Mondhatni úgy is, hogy ez egy konzervatív svájci cég, de azért nagyon erősen nemzetközi. Sokszínű, sokrétű és megadja a lehetőséget az embereknek a fejlődésre. Az én példám azt hiszem elég jó erre. Gyakorlatilag mindent, amit tudok a Nestlének köszönhetem. Az egyetemen, vagy az iskolában kap az ember egy általános műveltséget, de amit én szakmailag tanultam, azt a Nestlétől sikerült megszereznem. Megadták nekem a lehetőséget, hogy a világ több országában dolgozhattam különböző pozíciókban.

Mi inspirálja?

Jó egy ilyen cégnél dolgozni, ahol sok embert megismerhetek és látom a fejlődésüket. Szeretem az élelmiszeripart, hiszen azért mindenki szeret enni. Látom azt, hogyan halad a Nestlé. Nemcsak az üzleti eredményekben, persze az is nagyon fontos, de azt is, hogy milyen módon vállaljuk a társadalmi felelősséget, hogyan próbálunk előrejutni. Mi vagyunk a világon a legnagyobb élelmiszeripari cég, tehát van felelősségünk, sok mindenben kell példát mutatnunk. Csökkentjük a termékeink cukor és sótartalmát, a transzzsírokat, de azért arra is figyelni kell, hogy a fogyasztók nem feltétlenül szeretik az új ízeket. A Nestlé bevállalta, hogy 2025-ig az összes csomagolóanyaga újra feldolgozható, vagy újrafelhasználható lesz. Az a Nesquik kakaó, amit Szerencsen gyártunk a világon elsőként került papírcsomagolásba.

A gyermekek egészségére is odafigyelnek a Gyere programban.

Igen, én azt gondolom, hogy ez is nagyon fontos. A felnőttekkel nehezebb kezdeni, a gyerekek sokkal nyitottabbak.

A WHO adatai szerint Európában a magyar emberek a legelhízottabbak, a világon pedig a 4. helyen állunk. Ezen próbálunk segíteni.

A Gyere program is ilyen, hiszen különböző szervezetekkel, például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével dolgozunk együtt azért, hogy jobb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb táplálkozásra neveljük a magyarokat.

Ön szerint milyen egy jó vezető?

Szerintem a legfontosabb az, hogyan bánik az emberekkel. Próbálja átadni azt a tudást, ami van neki. Nagyjából kétfelé lehet osztani: van olyan vezető, aki a félelemre épít, és van, aki a meggyőzésre. Én az utóbbihoz tarozom. Azt gondolom, hogy mindenkiben megvan a lehetőség, hogy fejlődjön és akár abba a székbe is ülhessen, ahol én vagyok. De ezt csak úgy lehet elérni, ha tanul, segítenek neki a tanulásban. Van, akinek ez könnyebben megy, van akinek nehezebben.

Szerencsére nagyon sok tehetséges ember dolgozik nálunk. Azt hiszem, hogy még utánam is sok magyar ül majd ebben a székben. Külföldön is egyre több honfitársam van, akik meghatározó pozíciókban dolgoznak a Nestlénél.

A másik, ami lényeges: az eredményorientáltság. Az anyacégünk elvárásainak meg kell felelnünk, mert hogyha ezt meg tudjuk csinálni, akkor több fejlődésre van lehetőségünk Magyarországon is. Nem véletlen, hogy többet exportálunk, mint amennyit importálunk. A büki gyárunk beszállítói 80 százalékban magyarok.

Ez szintén nagyon fontos, mert a magyar gazdaságnak, az országnak segítünk. 2400 embernek adunk munkát. Igyekszünk abba az irányba menni, hogy a társadalom fejlődését is segítsük és egy fenntartható gazdaságot építsünk, emellett a bolygónkat is megtartsuk. Ahogy a mondás tartja: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

A Nestlé 2018 végén lemondott a Szerencsi védjegy használatáról az édesipari termékeknél, így a szerencsi csokoládégyártásnak kizárólagos örököse egy szerencsi vállalkozás, a Szerencsi Bonbon Kft. © Fotó: Szerencsi Hírek

Mit tanácsol a fiataloknak?

Legyenek nyitottak, leginkább a tanulásra. Próbálják optimistán szemlélni a világot, mert mindig jobb lesz és legyenek türelmesek, mert a mai generációban sokszor látom, hogy nincsen elég türelmük kivárni a dolgokat.

Az is nagyon fontos, hogy nem mindig felfelé van az irány. Az én karrierem során is nagyon sokszor mozogtam jobbra vagy balra, de nem felfelé és ez engem sosem izgatott.

Szerintem nem az számít, hogy mi van ráírva az ember névjegykártyájára, hanem, hogy érdekes-e a munkája vagy sem.

Van valami, amit a mai tudásával másképpen csinálna?

Két dolog. Az egyik, amikor 1991-ben a Nestléhez kerültem, abbahagytam az aktív sportolást és ez egy nagy hiba volt. Nem híztam meg, de nem lett volna szabad abbahagyni. 1997-ben újrakezdtem a sportot, hiszen az ember egészségéhez hozzátartozik az aktív élet is, nem csak a jó táplálkozás. A másik pedig, hogy egy kicsit jobban odafigyelhettem volna a kiegyensúlyozott életre. Túl sokat dolgoztam és keveset aludtam. Most már alszom 8 órát, de hosszú éveken keresztül mindig azt gondoltam, hogy ez csak egy fölösleges pazarlása az életnek. Nagyon fontos, hogy az ember kipihent legyen és teljes egyensúlyban éljen. A jó munka mellett a család, az aktív kikapcsolódás és a pihenés is lényeges.

Van-e hobbija?
Szabadidőmben leginkább futok. Van egy új sport Magyarországon, úgy hívják, hogy padel, ami a tenisz és a squash keveréke. Egy barátom hozta be Magyarországra, azt is játszom. Ezen kívül nagyon szeretek olvasni a mechanikus svájci órákról, kedvelem az órákat. Utazni is szoktunk sokfelé a családdal.

Mit szeretne még elérni az életében?

A Nestlével jó eredményeket elérni Magyarországon és a cég hírnevét öregbíteni.

Szeretném azt, hogy az emberek igazából megértsék, mi is a küldetésünk. Magyarországot továbbra is úgy tartsuk fent a Nestlé térképén, hogy ez egy fontos ország. 2020-ra szeretnék 150 milliárd forintos árbevételt elérni, ami ahhoz képest, amikor ide jöttem egy 26 százalékos növekedés lenne.

Ez nem egy kis dolog, de mindenképpen bennünk van és meg van rá a lehetőség. Leginkább azt szeretném ezen kívül, és ez igazából a legfontosabb, hogy a családom egészséges legyen, minél többet láthassuk a három fiúnkat, akik távol élnek tőlünk és továbbra is szép családi életet élhessünk.

Méhi Borbála

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.