Portré

A szerencsi származású Dr. Ringer István történész, régész, muzeológus valamint a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója. Még csupán 39 éves, de már több kitüntetést és díjat is magáénak tudhat, melyeket tudományos munkája elismeréseként ítéltek oda neki. 2015-ben a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatói díját érdemelte ki, társadalmi szerepvállalása miatt pedig Sátoraljaújhely városától Pro Urbe-díjat vehetett át a tavalyi esztendőben. Vele beszélgettem.

– Dr. Ringer István Szerencsen született itt végezte el az általános és középiskolát, majd az egyetemi éveit Budapesten töltötte.

– Már általános iskolában egyértelmű volt, hogy a humán tantárgyak állnak közel hozzám, a gimnáziumban pedig már tudtam, hogy ilyen irányban szeretnék továbbtanulni. A történelem mindig a kedvenceim közé tartozott, ezért döntöttem úgy, hogy az ELTE történelem szakára jelentkezem, majd egy év múlva a régészéti képzést is elkezdtem, ezen belül pedig a középkori régészetre specializálódtam.

– Az egyetem elvégzése után gyakornoki évét Debrecenben töltötte, de a szíve viszszahúzta a Zemplénbe ezért Sárospatakon kezdte el a pályafutását.

– Csak nagyon rövid ideig törtem azon a fejem, hogy esetleg máshol könnyebben boldogulnék, de úgy döntöttem, hogy én itt maradok a Zemplénben. Nagyon szeretem ezt a régiót, a tájat és az itt élő embereket. Akkor a legközelebbi lehetőség Sárospatakon adódott, a Rákóczi Múzeumban.

– Az itt töltött évek alatt több jelentős ásatást is vezetett, az ő nevéhez fűződik a sárospataki Rákóczi-vár kertjében feltárt XVII. századi ágyúöntő műhely felszínre hozása.

– Ez egy hosszú munka eredménye volt, hét évig zajlott a régészeti és feltáró folyamat, aminek befejezésével olyan tárgyi emlékek és épületek kerültek felszínre, amik bemutatják a bronzágyú öntésnek a történetét és az ezzel kapcsolatos ismereteket. Ezt a látogatók egy interaktív kiállításon tekinthetik meg.

A sárospataki múzeumnak ez az egyik legnépszerűbb tárlata. Örülök, hogy ennek a folyamatnak a részese lehettem, és nagyon inspiráló volt számomra, hogy a semmiből a sok éves munkának köszönhetően egy idegenforgalmi látványosságot hoztunk létre. Az ágyúöntő műhely 2015-ben ICOMOS- díjat kapott, amit olyan befejezett műemléki helyreállításoknak ítélnek oda, amit a legkiválóbbra értékel egy szakmai bizottság.

– Ekkor döntött úgy, hogy a régészeti munka után másban is szeretné kipróbálni magát.

– Ennek a nagy munkának a lezárása volt az, amikor úgy éreztem, hogy váltani szeretnék. 2014-ben adódott egy lehetőség, és azóta töltöm be a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum vezetői posztját. Ez egy nagyon összetett feladat, ami mellett az eredeti szakmám kissé háttérbe szorult, de nem teljesen, hiszen a sátoraljaújhelyi Vár-hegyen lévő vár feltárását én vezetem. Korábban úgy gondoltam, hogy 5 év elég lesz nekem a múzeum élén, de ma már úgy érzem, hogy középtávon is sok motivációt ad ez a pozíció és látok még sok feladatot magam előtt.

Büszke vagyok rá, hogy az évek során sikerült folyamatosan növelni a múzeum látogatottságát és egyre népszerűbb az intézményünk. Öt tématerületen van állandó kiállításunk, ami egy ilyen kis intézmény esetében nagyon ritka. Folyamatosan tanulok, hogy minél magasabb szinten tudjam végezni a munkámat. Időközben muzeológus diplomát is letettem, valamint régészetből tudományos fokozatom van.

– A munka mellett egyre több időt igyekszik eltölteni a családjával is.

– Mindig is fontos volt számomra a család. Minden vasárnap hazajárok Szerencsre a szüleimhez, e mellett persze a két éves kislányommal és a párommal töltöm a szabadidőmet. Közel áll hozzám a természet, szeretek horgászni és kertészkedni valamint a kutyámmal töltött idő is kikapcsol. A sport is aktív része volt az életemnek, ugyanis több évig futballoztam, többek között a szerencsi focicsapatnak is a tagja voltam. Életem legjobb döntése volt, hogy a régióban maradtam, hiszen azt gondolom, hogy szerencsés az, ha az ember ott tud kiteljesedni ahonnan származik, és a saját pátriájában találja meg a számítását.

Forrás: V.E.A.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.