Portré

Az idei városnapon Szerencs testvértelepüléseinek delegációi is tiszteletüket tették. Rozsnyó, Nyárádszereda és Pułtusk képviselői néhány napot töltöttek Hegyalja Kapujában és természetesen részt vettek az ünnepségen is. Pułtusk 2017-ben lett Szerencs testvérvárosa. A lengyelországi település polgármesterével Wojciech Gregorczyk-kal (fotónkon) itt tartózkodásuk alatt beszélgettem. A következő sorokban Pułtusk városát ismerhetjük meg közelebbről.

Wojciech Gregorczyk tavaly november óta dolgozik Pułtusk polgármesterként. Korábban egy helyi általános iskolában tanított, majd 8 évig volt iskolaigazgató. Tevékenykedett a járási tanácsban, és egy olyan továbbképzési intézetben is dolgozott, ahol a mezőgazdasági ismereteket oktató tanárok bővíthetik tudásukat. Már 1990 óta tagja a helyi önkormányzatnak, volt képviselő, majd 1998-2001 között a polgármester- helyettesi tisztséget töltött be.

– Járt-e már városunkban?

– Már kétszer jártam Szerencsen és nagyon tetszik a város. Meglepett, hogy egy kis településnek ilyen sok intézménye és sok szépsége van. A városnapi hazafias jellegű ünnepség is nagyon tetszett, megható és szép volt. Megmutatta a hagyományokat, az emlékeket, melyekre büszkék a magyarok, úgy ahogy mi magunk is ragaszkodunk a lengyel tradíciókhoz.

Wojciech Gregorczyk © Fotó: Szerencsi Hírek

– Pułtuskban is van hasonló városnapi ünnepség?

– Nálunk ez szeptember 21-én van, a város védőszentjének ünnepe. Ez hasonló a magyar városnapi szokásokhoz, de ott ennek az ünnepségnek nagyobb a vallásos jellege. Pułtusk védőszentje Szent Máté. Ezen a napon búcsúi misét tartanak, emellett vannak koncertek, kiállítások, sportversenyek. Ilyenkor meghívjuk a testvérvárosainkat is az ünnepségre.

– Mit érdemes tudni az Önök városáról?

– Pułtusk 1339-ban kapott városi jogokat és már a 15-17. században fontos gazdasági központ volt. Kedvező az elhelyezkedése, hiszen a Narew folyó partján fekszik és nem messze van Varsótól. Itt található Európa leghosszabb kövezett piactere. A francia császár Napóleon is csatázott itt a cári hadsereg ellen. Az ütközet az orosz csapatok visszavonulásával zárult. Ez a küzdelem nagyon fontos volt a franciák számára, ugyanis Pułtusk neve is felkerült a franciaországi diadalívre. A második világháború során a városban és a környező területeken folytak harcok, melyek hatalmas károkat eredményeztek. De a háború utáni években eljött a város újjáépítésének ideje. Ebben azidőszakban számos új épület és kulturális intézmény jött létre.

Jelenleg a lakosok száma 19 ezer fő. Négy általános iskola, valamint két óvoda működik és a környéken van még két kisebb iskola és négy középiskola, valamint egy felsőfokú intézmény egy úgynevezett Humán Akadémia. A pułtuskiak általában a mezőgazdaságban dolgoznak. A helyi termékeket a piacokon, vásárokon lehet megvenni. Sok fiatal a közeli Varsóban dolgozik, ami 60 km-re van Pułtusktól. Az elmúlt években sok kis- és középvállalkozás jött létre. Az önkormányzat nagy figyelmet fordít az utak felújítására és az utcák megjelenésére valamint igyekszik korszerűsíteni és bővíteni aziskolákat. A városban vannak templomok, műemlékek, könyvtár, múzeum, mozi. Működik egy kóruszenekar, évente rendezünk zenei fesztivált a településen.

– Hány testvérvárosa van Pułtusknak?

– Öt ilyen város van. Szerencsen kívül az Amerikai Egyesült Államokban található Új Britannia település az egyik, mert ott nagyon sok lengyel él. Aztán Montmorency, mely Párizs mellett van Franciaországban. Ezt a megállapodást tíz évvel ezelőtt kötöttük és most fogjuk megünnepelni. Szlovákiában Senica település, valamint a németországi Ganderkesse városával tavaly írtunk alá egyességet. Ezekkel a városokkal is szoros az együttműködés.

– Mit gondol a lengyel-magyar barátságról?

– Azt hiszem vitán felül áll, hogy a magyarok és lengyelek nagyon szeretik egymást. Az a tapasztalatom, hogy a lengyelek ezt a népet szeretik a legjobban. Szívesen jönnek Magyarországra, kirándulni, vakációzni. Egyedüli nehézséget a nyelv jelenti, amit egyáltalán nem értenek.

– Pułtusk 2017-ben lett Szerencs testvérvárosa, milyen céljaik vannak?

– Szeretnénk ezt a kapcsolatot továbbra is fenntartani, erősíteni. Célunk elsősorban a diákcsere látogatások intenzitásának növelése, hogy a fiatalok utazzanak egymás országába, ismerjék meg a kultúrákat, szokásokat, legyen tapasztalatcsere. A múlt évben egy új iskola megnyitásakor már volt diákolimpiánk, melyen a szerencsiek is részt vettek. Pułtusk védőszentjének tiszteletére minden évben tartunk ünnepséget, erre az alkalomra szeretném meghívni Szerencset. A pułtuskiak biztos nagy szeretettel fogadják majd a magyar küldöttséget.

Forrás: M.B.

Ezúton szeretném megköszönni Rácz Mihálynak a fordításban nyújtott segítségét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.