Birkózás

Idén ünnepli harmincadik születésnapját Szerencs Város Sportegyesülete (SZVSE). Ebből az alkalomból visszatekintünk az egyes szakosztályok történetére. Ezúttal a 2000-ben újjá szerveződött birkózó szakosztály múltjáról, jelenéről és jövőjéről írunk. Az alábbi összeállításban Illésy László, a szakosztály jelenlegi vezetője és edzője volt a segítségünkre.

Az előzmények

Városunkban információink szerint ez a legrégibb olimpiai sportág, ami több mint 70 éves múltra tekint vissza, amiből 23 esztendő Szerencs Város Sportegyesülete szervezésében telt el. A kezdetek 1950-ről szólnak, amikor Nagy István egykori diósgyőri birkózó lerakta Szerencsen az alapokat, majd 1981-ben 73 évesen bekövetkezett halála után a növendékei vitték tovább a sportágat. Először Kiss Tamás Csaba, majd több mint 10 évig Haraszti Attila vezetése alatt működött a közösség.

Több év kihagyás után Illésy László az ezredfordulón ujjá szervezte a szakosztály munkáját, ami integrálódott az SZVSE-be. A kezdeti nehézségek leküzdésében jelentős szerepet vállalt Görcsös József mesteredző, aki Repka Attila birkózó, olimpiai bajnok nevelő edzője volt.

A kezdet kezdetén az ötvenes években egy barakkban voltak az edzések. Később a szakosztály a nyolcvanas évek közepéig az egykori Munkás Sportpályán található faházban, egy 8×8-as vitorlavászon borítású összezúzott szalmával töltött szőnyegen gyakorolta a fogásokat, majd ezt követően a trafóházban tartották az edzéseket. 1986 után a Rákóczi Zsigmond Általános Iskolába költöztek, jelenleg pedig a Bocskai István Gimnázium és Technikumban tartják a foglalkozásokat.

A szakosztály jelenlegi vezetője: Illésy László

Az első edzés 7 fővel kezdődött, majd a létszám fokozatosan emelkedett. Voltak olyan időszakok amikor 50 főt meghaladó gyermekhad látogatta a foglalkozásokat. Ekkor három korosztályba bontva tartották az edzéseket, toborzásra sem volt szükség. Évente átlagosan 20-25 versenyre jutottak el a sportolók. A működéshez szükséges pénz többségét a város költségvetése biztosította, de 2013-tól jelentős segítséget kapott a szakosztály a Magyar Birkózó Szövetségtől.

A tárgyi feltételek is folyamatosan javultak, hiszen korábban még saját szőnyege sem volt a szakosztálynak. Ezt később Koncz Ferenc egykori polgármester orvosolta, akinek közbenjárására felszereléseket vásároltak: többek között ruhákat, cipőket és egy közel 170 négyzetméteres küzdőfelületet. A 2000-es évektől az edzőtáborok is jelentős szerephez jutottak a birkózók tevékenységében, amelyeket évente önállóan, vagy más szakosztályokkal közösen szerveztek. Ezeket főként Ibrányban, Telkibányán, a mezőzombori Bortónál és a Simai Ifjúsági Táborban tartották.

A várva várt sikerek

A kemény munka végül meghozta a gyümölcsét. Az utóbbi 23 év alatt sok országos versenyen sikerült rangos eredményt elérni. Bajnoki címet szerzett 2013-ban szabadfogásúban, a serdülő korosztályban Golopi Gergő, 2014-ben pedig diák II. korosztályban lett bajnok Pál Mihály, szintén szabadfogásban. Országos diákolimpiákon rendszeresen éremmel tértek haza: Balázs Petra, Czipa Dorina, Golopi József, Illésy Kristóf, Kertész Attila, Koncz Bence, Kovács Szilveszter, Nagy Kristóf, Tokár Beáta, Tóth Gergő, Török Dániel, Török Péter és Vinnai Dávid.

Szerencs, a birkózó város

A városban a birkózásért végzett munkát ismerte el a Hegedűs Csaba vezette Magyar Birkózó Szövetség, amikor 2011-ben „Szerencs Birkózó Város” kitüntető címet igazoló oklevelet adományozott a településnek. Ezen dokumentum jelenleg az önkormányzat épületében tekinthető meg, és azóta is az egyik legnagyobb elismerésnek számít a város sportéletében.

Centenáriumi díszoklevél Szerencsnek

Fennállásának századik évfordulóját ünnepelte 2021-ben a Magyar Birkózó Szövetség. Ebből az alkalomból elismerő díszoklevélben részesült Nyiri Tibor polgármester, az SZVSE elnöke, Illésy László szakosztályvezető, Sélley László és Novák László edzők, valamint Szőke Szilvia, az SZVSE sportmenedzsere a magyar birkózósport támogatásáért.

A díszoklevél átadásán. Fotó: magánarchívum

A nem várt nehézségek

A koronavírus-járvány ennek a szakosztálynak is megnehezítette az életét. A létszám jelentős mértékben lecsökkent. Jelenleg mindösszesen 8-10 fő látogatja az edzéseket. A világjárványt követően újra életre kellett kelteni a szakosztály működését. A Magyar Birkózó Szövetség újragondolt támogatása sem kedvezett a szerencsi sportolóknak, hiszen az összeget az éppen aktuálisan elért eredményekhez mérten határozzák meg, az SZVSE pedig nem veheti fel a versenyt a nagyobb szakosztályokkal.

A létszámcsökkenésben az is közrejátszott, hogy a sportolók átjártak edzeni Bekecsre és Diósgyőrbe, akik 2023-ban már ezen települések egyesületében folytatják pályafutásukat. A szövetség további akadályokat is görgetett a vidéki szakosztályok elé azzal, hogy megszüntette a korábbi területi felosztásokat, így a szerencsi fiataloknak akár az ország túlsó felébe is kell utazniuk, ha versenyezni szeretnének. Ennek ellenére a szakosztály mindent megtesz annak érdekében, hogy fennmaradjanak, feladásról vagy megszűnésről hallani sem akarnak.

A cél az utánpótlás kinevelése

Az SZVSE nem tudja felvenni a nála nagyobb klubokkal a versenyt, ezért a cél az utánpótlás nevelése és a versenylehetőség biztosítása. Illésy László edző érdeklődésünkre elmondta, hogy az utóbbi időben gondot okoz, hogy tavaly munkahelyet váltott és ezáltal az időbeosztása is megváltozott. Az edző mindvégig társadalmi megbízatásban vezette a szakosztályt. A jövőt tekintve azonban bizakodó és reméli, hogy az önkormányzattal és a segítőivel közösen felül tudnak emelkedni a nehézségeken.

A jelenlegi tagok

Szakmai stáb tagjai: Nyiri Tibor elnök, Illésy László.
Edzők: Golopi Gergő, Illésy László, Novák László, Sélley László.
A csapat tagjai: Béki Bence, Boros Lejla, Labancz Tamás, Pál Szabolcs, Szabó Benett, Szabó Zoárd és Takács József.

Borítókép: Koncz Ferenc Birkózó Emlékverseny 2022-ben

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.