Sport

Szerencs újra igazi sportvárosként már hetedik alkalommal rendezte meg szeptember 25-én az SKS Ippon Shobu Országos Felkészítő Bajnokságot.

A Kulcsár Anita Sportcsarnokban megtartott eseményen 17 egyesület közel 160 nevezője látványos küzdelmeket, valamint formagyakorlatokat teremtett. A bajnokságon a Shotokan Liga versenyzőin kívül megjelentek a nagykárolyi és a JKA Szövetség sportolói is. A Shotokan karate alapítója Gichin Funakoshi volt, aki Tokióban 1924-től kezdődően a karate fejlesztésének szentelte életét.

A mester által kifejlesztett technika – az edzőterme után – Shotokan néven vált ismerté. A lényege nem a másik fél legyőzése vagy ártalmatlanítása, hanem elsősorban a gyakorlásokon keresztül a személyiségfejlesztés és a jellemformálás. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt városunkban a bajnokság, azonban a rendezvény lebonyolítása még most is nagy kihívás elé állította a szervezőket, ám a segítők kiváló munkájának köszönhetően zökkenőmentesen zajlott le.

A megnyitón Profáncsik Sándorné önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a Shotokan karate több száz éves hagyománya és kultúrája igazán tiszteletreméltó, majd kiemelte, hogy a karate bármely formája megtanítja használóját a fegyelemre és a kitartásra. A megnyitón beszédet mondott továbbá Aurel Patru, a Nemzetközi SKDUN Szövetség vezetője, aki örömét fejezte, hogy a pandémia az idén nem szabott gátat a bajnokságnak.

Az esemény egész nap zajlott, a tatamira először a legkisebbek léptek, majd fokozatosan a nap előrehaladtával léptek pályára az idősebbek, akik már egymás ellen is küzdöttek. A formamutatványokat és a csatákat bírók pontozták.

– A sportesemény célja a regionális fejlesztés mellett az országos és nemzetközi versenyekre való felkészülés volt – mondta el érdeklődésünkre Varga Katalin szervező.

A Szerencs VSE karate szakosztályának sportolói az alábbi helyezéseket érték el. 11 év alatti korosztályban: Kiss Rebeka (kumite 2. hely, kata 3. helyezés) Barnóczki Bálint (kumite 1. hely, kata 1. helyezés), Nagy Veronika (kata 3. hely). 18 év felettiek: Kossuth Kornél (kumite 2. helyezés), Szűcs Viven (kumite 3. helyezés, kata 3. hely) Tamás Alexandra (kumite 3. hely, kata 2. helyezés). 35 év felettiek: Kövér Tamás (kumite 2. hely). 50 év felettiek: Nagy András (kata 1.hely).

Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.