Szabadidő - Életmód

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

Az egyik legfontosabb fehérjeforrásnak is nevezhetjük, hiszen 20-féle aminosavat tartalmaz. Ásványi anyagok közül leginkább káliumot és foszfortartalma jelentős. Vitamintartalma is bőséges, ám függ attól, hogy milyen virágról származik. Ajánlott sokszínű, sokfajta virágport fogyasztani.

Az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógymód úgy tartja, hogy a virágpor szabályozza az emésztést, hatásos a hasmenés és a székrekedés ellen. Fokozza a szellemi teljesítőképességet. Idős emberek esetén a magas koleszterinszint, az emlékezetzavarok és a koncentrálási nehézségek ellen hat. Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés, immungyengeség és prosztatabántalmak esetén.

Ez a méh jelentős mennyiségű virágport gyűjtött össze — Fotó: Mytreetv

Tripofán tartalma miatt alkalmas lehet a hajhullás ellen. Különlegesen magas természetes tápanyagtartalmánál fogva a virágpor ajánlott táplálékkiegészítő a serdülőkorban levő, növekedő gyerekek számára. Javítja az étvágyat, kedvező hatással van az emésztő szervekre, segíti a tápanyag-hasznosítást. A virágpor fokozza az aktivitást, jó közérzetet biztosít.

Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen 100 grammja annyi a szervezet számára fontos aminosavat tartalmaz, mint fél kiló marhahús, vagy 7 tojás. A napi ajánlott adagja 1-2 kiskanálnyi virágpor granulátum önmagában elfogyasztva, de gyümölcslevekben, mézben, joghurtban vagy müzlihez hozzáadva is fogyaszthatjuk. Erős fizikai vagy szellemi megterhelés esetén akár naponta 3-4 kiskanálnyi virágpor is elfogyasztható. Ajánlatos 3 hónapos virágpor kúrákat tartani, amely alatt 15 napos szedés után 10 napos szünetet tartsunk.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Borítókép: Illusztráció

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.