Szabadidő - Életmód

Az orvosi angyalgyökér a zellerfélék családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Népies neve: angyalfű, angyalgyökér, angyelika, angelika.

Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban istermesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként. A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője.

Egyes országokban a növény szárátcukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromásillata és édeskésen kesernyés íze miatt likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz.

Gyökerét ősszel fagymentesidőben szedik ki, majd arasznyi darabokra vágva, felhasítva, vagy szeletelve, szellős helyen szárítják. Az angelikagyökeret felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő gyógyteakeverék készítésénél.

A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékesfűszere. Hatékonyságát tekintve a hagyományos népgyógyászat és az orvostudomány megegyezik, a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Angelicae radix néven hivatalos növényi hatóanyagként szerepel.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

(Forrás: Vitelki László, gyógynövénybolt)

Legutóbbi játékunk megfejtése: A kisvirágú füzike virágai júliusban nyílnak. A beküldők közül Kalináné Szűcs Szilvia, Szerencs, Ondi út 1/B. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Szerencs Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. Az ajándékutalvány átvehető a Szerencsi Polgármesteri Hivatal recepcióján. Új kérdésünk: Hol honos az angelika? Megfejtéseiket július 10-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 89.) vagy adják le a Polgármesteri Hivatal recepcióján.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.