Szabadidő - Életmód

Az évnek azon időszakába léptünk amikor inkább vágyunk a meleg pokróc puha ölelésére és forró tea kortyolgatására. Bekuckózunk, bezárkózunk és a pihenésnek szenteljük az időt. Az alábbi írásban Brogyánszki-Szaszák Brigitta, szerencsi kötődésű hatha jóga oktató mutat be néhány egyszerű jógagyakorlatot.

A karácsonyi időszakban a csupa pozitív töltetű érzések mellett azonban felbukkan itt-ott egy kis feszültség és néha a zűrzavar veszi át az uralmat. Mint mindenre, erre is van megoldás: a jóga, mely a testet és lelket egyaránt nyugtató gyakorlatok sorozatából áll. Szerencsénk van, hiszen ezt a fajta mozgásformát nemtől, kortól és vallástól függetlenül mindenki gyakorolhatja. A cikkben ismertetek néhány jóga gyakorlatot, melyek elvégzésével rövid idő alatt vissza tudod hozni a fókuszodat, lecsendesítheted elmédet, és sokkal kiegyensúlyozottabban állhatsz neki napi tevékenységeidnek.

Jóga óráimon azt tanítom, hogy fontos a fokozatosság, mindig figyelj magadra és a belső hangodra. Ilyenkor télen a minket körülvevő természetben is csendesebb a tűz elem jelenléte, korán sötétedik és hideg van. Az alábbi gyakorlatok segítik a bennünk lévő tűz felébresztését, energikussá vállunk és képesek leszünk elérni a kitűzött céljainkat. Növelik a vitalitást, oldják a gerinc és test merevségét. Ezek a testhelyzetek segítik az emésztést és a székrekedést. Minden testhelyzetet legalább 5 légzésig tarts ki.

1. ábra: Lábemelés egy lábbal. Hanyatt fekvésben helyezkedj el, zárd a lábaidat, tenyerek legyenek lefelé fordítva a törzs mellett Belégzésre emeled meg a jobb lábad, nyújtott térddel, laza lábfejjel. Bal lábad maradjon a talajon. Kilégzésre engedd le a lábad és végezd el a másik irányba is. Majd ugyan ezt a gyakorlatot elvégezheted páros lábbal is.

2. ábra: Fejek a térdhez póz. Szintén hanyatt fekvésben helyezkedj el, mind a két térded húzd a mellkasodhoz. Kulcsold össze a kezeket a térd alatt a lábszárakon. Mély belégzés, majd kilégzésre emeled a fejed a térdedhez.

3. ábra: Csónakpóz. Helyezkedj el az ülőcsontokon, dőlj annyira hátra, hogy a hátad egyenes maradjon. Húzd talpra a lábaid, tedd a kezed a térdhajlathoz és lassan emeled el a lábakat. Ha biztos a póz a kezed tedd a térded mellé. Kilégzésre engedd vissza a lábakat a talajra.

4. ábra: Üdvözlő póz. Ennél a póznál tele talpon kell guggolni legyen akkora a terpeszed, hogy a sarkad is érje a talajt. Távolítsd a térdeket egymástól és tedd a könyököd a térdedhez. Helyezd a kezed a mellkasod elé ima tartásba. Mélyen lélegezz ki és be. majd bontsd a pózt.

5. ábra: Könnyű ülés. Helyezkedj el kényelmes, stabil ülőpózban. Tested legyen feszültség mentes, kezek pihenjenek a térdeken. Csukd be a szemed és figyeld a csendes légzésed.

6. ábra: Ez egy bónusz melyet az egész családdal együtt végezhetsz. A gyakorlat elvégzéséhez együttműködés szükséges és mindenki figyelme. Három ember helyezkedjen el négykézláb szorosan egymás mellett. Egy ember menjen közel a szélső ember csipőjéhez és üljön rá majd feküdjön le. Karok, lábak legyenek lazák. A lent lévő emberek lassan kezdjenek mozogni előre hátra majd körbe. Aki felül van csak élvezze a kényeztetést. Mind a három lent lévő ember üljön a sarkára, a fent lévő pedig guruljon a talaj irányába.

Fotók: magánarchívum

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.