Aktuális

A Szerencsi Hírek korábban már hírt adott róla, hogy megújul a Rákóczi-vár kertje. A tó sem marad ki, a vizet lecsapolják, az állatvilágot kimentik (teknősök, békák stb.), a medrét az iszaptól megtisztítják.

A Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület kérte meg a leeresztésre és kotrásra kerülő várkerti tó élőlényeinek mentésére. „Az első akción során a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói lelkesen vettek részt.

Az alacsony vízszintű tóból halakat és békákat sikerült kimenteni, melyeket a Szerencs-patakba helyeztek át. Kecske-, tavi- és kis tavibékákkal találkoztak a gyerekek, halak közül pedig a védett vágó csíkkal. A nem őshonos halfajok (kínai razbóra, ezüstkárász) az egyesület mentőállomásán lettek elhelyezve, mivel ezek az invazív fajok szabadvízbe nem engedhetőek vissza” – olvasható az iskola közösségi oldalán. A tóban élő ékszerteknősök szintén invazív fajnak minősülnek, ezért nem kerülhetnek vissza.

„A mentés nagy élmény volt a résztvevő gyerekeknek, hiszen volt, aki még sosem fogott békát. Érdekes gerinctelen állatokkal is megismerkedhettünk: a Vízipók Csodapókból ismert botpoloskával és a hátonúszó poloskával” – írták. A továbbiakban a két szervezet folyamatos kontroll mellett ügyel a további fajok kimentésére és elhelyezésére.

Fotó: magánarchívum

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.