Időjárás

A hőség miatt az ország nagy részén elsőfokú, több megyében és a fővárosban pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap. Továbbá a fél országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett lesz, a középső országrészben több helyen a 27 fokot is átlépheti. Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok között alakul. Késő estére is csak 22-27 fok közé hűl le a levegő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt közölte, hogy a rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől életbe lépetik a vörös kódot, ami egy speciális eljárásrend.

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint "vörös kód" idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan emberek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

forrás: MTI, borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.