Időjárás

A hét közepéig kitarthat a tavaszias időjárás. A gyakran változó felhőzet mellett többórás napsütés elsősorban az északi megyékben lehet, de rövidebb időszakokra másutt is kisüthet a nap – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid távú előrejelzéséből.

Hétfőn délután a gyakran változó felhőzet mellett többórás napsütés elsősorban az északi megyékben lehet a délután során, de rövidebb időszakokra másutt is kisüthet a nap. Helyenként kialakulhat kisebb eső, zápor. A nyugatira forduló szél északon megerősödik, másutt mérsékelt vagy élénk lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 15, a késő esti 2, 8 fok között valószínű.

Kedden általában közepesen vagy erősen felhős idő valószínű. Az ország északi, északkeleti felén lehet vastagabb a felhőzet, főleg ott fordulhat elő helyenként eső. A déli, délnyugati szelet többfelé kísérhetik erős, néhol időnként viharos lökések. A maximum-hőmérséklet 6 és 14 fok között várható, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, a délnyugati tájakon a magasabb értékeket.

Szerdán hasonlóan a keddi naphoz közepesen vagy erősen felhős idő valószínű. Több helyen várható eső, záporeső, este, éjjel északnyugaton, illetve a hegyekben néhol havas eső, hó is előfordulhat. A délnyugati, majd északnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős, estétől az Észak-Dunántúlon időnként viharos lökések kísérik. A hajnali órákban 2, 9 fok várható. A csúcsérték általában 6 és 12 fok között alakul, de a déli, délkeleti megyékben 13, 16 fokot is mérhetnek.

Csütörtökön az összefüggőbb felhőzet délkelet felé húzódik, este el is hagyja hazánkat, mögötte felhőátvonulások várhatók, gomolyfelhőkkel, hosszabb-rövidebb napsütéssel, estére csaknem mindenhol kiderül az ég. Helyenként előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet többfelé kísérhetik erős széllökések. A hajnali órákban -7, +3 fokot mérhetünk. A csúcsérték általában 3 és 8 fok között alakul.

Pénteken fátyolfelhőzet érkezik fölénk, amely a nap második felében északnyugat felől vastagodhat is. Számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalban lehetnek ködfoltok. Többfelé élénk, a Kisalföld térségében néhol erős lökések kísérhetik a déli, délkeleti szelet. A minimum-hőmérséklet általában -7 és +1 fok között alakul, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. A maximum többnyire 0 és +6 fok között várható.

Szombaton többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Bizonytalan, de szórványosan előfordulhatna csapadék. Inkább hó, de vegyes halmazállapotnak is van esélye. Mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban -8, +1, a délutáni órákban 0, +7 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Vasárnap gyengén és erősen felhős területekre, illetve időszakokra is számítani lehet. Számottevő mennyiségű csapadéknak kicsi az esélye. Hajnalban ködfoltok képződhetnek. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A hajnali -8, +1 fokról 1 és 7 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Fotó: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.