Közérdekű

A fűtési szezon beköszöntével elkezdődött a tűzifa beszerzés időszaka. A kisebb településeken és falvakban ilyenkor feltűnnek a tüzelőt árusító házalók és ezzel egyidejűleg gyakoribbá válnak a fűtőanyag eladással kapcsolatos bűncselekmények is – hívja fel a figyelmet a Szerencsi Rendőrkapitányság.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jó szándékúak, gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket különböző módszerekkel. Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb megtévesztési mód, hogy a megvásárolt – azaz kifizetett – mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől.

Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csaló szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárlók figyelmét. A rendőrség arra biztatja a lakosságot, hogy tűzifa vételnél a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, megbízható, ismert kereskedőktől vegyenek fát.

A vásárlás részleteit illetően pontosan tisztázzák, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában fogják-e szállítani. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is. Pontosítsák, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát. Hozzáértés hiányában kérjenek segítséget megfelelő szakembertől. Gyanús körülmények észlelése esetén a 107-es, vagy 112-es segélyhívószámok valamelyikén tehet bejelentést a lakosság.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.