Közérdekű

Hosszú évtizedek óta problémát jelent Magyarországon az illegális hulladéklerakás, habár azt nehéz követni, javuló vagy inkább romló tendencia jellemző rá. Szerencsen is problémát okoz ez a jelenség, főként a fenyvesben, az Aranka-tetőn, valamint Szerencs és Ond között a régi bányánál. Ezeken a területeken visszatérő probléma a szemetelés, amely elszállítása évről évre egyre költségesebb és nehezebb.

– Az illegális hulladéklerakás egyre súlyosbodó környezeti probléma városunkban mind belterületen, mind külterületen, amely a környezetszennyezés mellett közegészségügyi veszélyeket is rejt magában, hiszen számtalan esetben a rágcsálók elszaporodásához vezet, amelyek szerepe jelentős az egyes fertőző betegségek terjesztésében – adott tájékoztatást dr. Krajnyák Rita jegyző.

Súlyos problémát jelent a település területén az utak mellé, az elhagyatott területekre, a magántulajdonú, de bekerítetlen, illetve az önkormányzati közterületeken és a külterületi ingatlanokon illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény értelmében tilos a hulladékot elhagyni, – a gyűjtés, begyűjtés, tárolás, lerakás szabályaitól eltérő módon – felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni. A hulladéktól csak kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni.

– Felhívom a figyelmet, hogy az ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. Ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa kötelezettségét önként nem teljesíti, vagy nem állapítható meg a személye, illetve annak személye, aki a hulladéktól megvált, akkor a kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták – mondta a jegyző.

20210507 szemet

Fotó: Facebook / Magánarchívum

Az ingatlanhasználó mentesül a felelősség alól, ha azt, aki a hulladékot az ingatlan területén vagy közterületen elhagyta vagy jogellenesen elhelyezte, a környezetvédelmi hatóság előtt beazonosításra alkalmas módon megnevezi, és vele szemben a jogellenesség tényét bizonyítja. A környezetvédelmi hatóság a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállítására és kezelésére kötelezi azt a személyt, aki e kötelezettségének önként nem tesz eleget.

Ha a kötelezés nem vezet eredményre, a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet alapján a jegyző a hulladékgazdálkodási bírság összegét 1.500 – 50.000 forint között állapítja meg, amely az elkövetőt nem menti fel a szabálysértési, vagy büntető felelősségre vonása alól. Szabálysértés megállapítása esetén 150.000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírság, valamint az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Szerencs városban közszolgáltatás keretében a BMH Nonprofit Kft. által a kommunális, a szelektív hulladék és a zöldhulladék gyűjtése, szállítása és végleges elhelyezése megoldott. Mindezek mellett lehetőség van a hulladék BMH Nonprofit Kft. által működtetett hulladékudvarba (3900 Szerencs, Eperjes u. 7.) történő beszállítására. 

– Mindannyiunk közös érdeke az illegális hulladéklerakás visszaszorítása, hiszen ezzel tehetjük a legtöbbet a környezetünkért! Kérek mindenkit, hogy ingatlana vonatkozásában a megfelelő hulladékkezelésről, a hulladék elszállíttatásáról – különös tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre – gondoskodni szíveskedjen az esetleges szankciók elkerülése érdekében – hangsúlyozta dr. Krajnyák Rita, Szerencs város jegyzője.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.